ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


21.svibnja 2015.
JOŠ JEDNA POBJEDA ISIS-a U SIRIJI
Pao drevni sirijski grad Palmira, prijeti mu totalno uništenje.

ISIS zauzeo Palmiru, prijeti uništenje drevog grada Palmira

Iz Palmire su već evakuirane stotine spomenika, ali to nije bilo moguće s onim velikim spomenicima iz drevnih dijelova grada. Džihadisti takozvane 'Islamske države' u Siriji su preuzeli gotovo potpunu kontrolu nad drevnim gradom Palmirom, koji u UNESCO-u ima status svjetske baštine.

Kako javlja BBC, vladine trupe su se gotovo u cijelosti povukle iz grada kojemu prijeti barbarsko uništenje kakvo je već viđeno u drevnim gradovima Hatri i Nimrudu u Iraku, koje su islamistički ekstremisti bezočno uništili zajedno sa svim spomenicima iz vremena prije nastanka islama.
Iz Palmire su već evakuirane stotine spomenika, ali to nije bilo moguće s onim velikim spomenicima iz drevnih dijelova grada.

Palmira je poznata i kao 'Venecija pijeska' i zauzima važno mjesto u povijesti Bliskog istoka. Postupno je dobivala na važnosti pod vlašću Rima dok u trećem stoljeću gradski vladari nisu izazvali rimsku vlast i stvorili vlastito carstvo od Turske do Egipta.

Sredinom trećeg stoljeća kad su Sasanidi napali Rimsko Carstvo i zarobili cara Valerijana, upravo Palmirci su ih porazili i potisnuli natrag preko Eufrata. Nekoliko desetljeća nakon toga Rim je bio prisiljen oslanjati se na palmirsku vlast kako bi obnovio svoj utjecaj na istoku.

Bogatstvo stečeno trgovanjem s istokom Palmira je uložila u impresivne arhitektonske projekte u gradu. Do sada su ostali dobro očuvani ostaci svetišta palmirskim bogovima (Belov hram), široka ulica s kolonadama i kazalište.

Palmirani su svoje monumentalne zgrade  ponosno ukrašavali vlastitim semitskim pismom i jezikom umjesto da se oslanjaju na grčki i latinski - norme ondašnjeg antičkog svijeta. Palmira je razvila vlastiti umjetnički stil i svoju klasičnu arhitekturu.

 


izvor:jutarnji.hr/hic
vezana vijest
Iračka vojska i šijitske milicije počele ofenzivu na Tikrit

Pripadnici ISILA-a ponovo sablaznili svijet, buldožerima porušili drevni grad
Nimrud na sjeveru Iraka.


Militanti Islamske države ušli u Tursku, opasnos prijeti i Europi.

Na Sardiniji otkrivena islamistička skupina


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre