ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 


24.kolovoza 2015.
UNIŠTEN BISER PUSTINJE
ISIS sravnio drevni hram u Paliri u Siriji.

Džihadisti skupine Islamske države nanovo su se okomili na svjetsko arheološko blago dignuvši u zrak slavni hram antičkog grada Palmire u Siriji, svrstan u baštinu čovječanstva, objavljeno je u ponedjeljak.

ISIS zauzeo Palmiru, prijeti uništenje drevog grada Palmira


Prije manje od tjedan dana ekstremistička skupina odrubila je glavnu nekadašnjem šefu za starine u Palmiri Haledu al-Asadu, 82-godišnjaku, poznatom u čitavom svijetu po poznavanju tog jedinstvenog antičkog mjesta.
ISIS je već uništio nekoliko arheoloških dragulja u Iraku a u svibnju se domogao Palmire, nazvane "biserom pustinje", izazvavši veliku bojazan UNESCO-a i međunarodne zajednice.

"ISIS je danas postavio veliku količinu eksploziva u hram Baal-Šamin i aktivirao ga. Zdanje je velikim dijelom uništeno", izjavio je u nedjelju Mamun Abdulkarim, glavni direktor za starine i muzeje u Siriji.
Istaknuo je da je "uništen zatvoreni dio hrama te da su se okolni stupovi urušili". Hram Baal-Šamin počelo se podizati 17. godine a potom ga je povećao i uljepšao rimski car Hadrijan 130. Baal je božanstvo koje se štovalo diljem antičkog Bliskog istoka."Naša najmračnija predviđanja nažalost se ostvaruju", rekao je Abdulkarim.

Pao drevni sirijski grad Palmira, prijeti mu totalno uništenje.

Džihadisti "su izveli smaknuća u antičkom kazalištu, u srpnju su uništili čuveni kip lava koji se nalazio na ulazu u muzej u Palmiri, te su muzej pretvorili u sud i zatvor. U utorak su ubili nekadašnjeg direktora za starine", zaključio je on.


Srušen i drevni katolički hram Mar Elian

Pripadnici terorističke organizacije “Islamska Država” do temelja su razrušili i drevni katolički samostan Mar Elian u sirijskom al-Qaryatainu, javlja BBC. Samostan su srušili buldožerima, a snimkama razaranja ove povijesne vrijednosti pohvalili su se na društvenim mrežama. Ekshumirali su i grob sv. Eliana, kršćanskog mučenika iz rimskog doba.

Kanal Iraq Syria News objavio je video s fotografijama samostana, ali i onima tijekom rušenja.

Crkva oko koje se razvio samostan podignuta je 432. godine na lokaciji koja se smatra mjestom gdje je ubijeno 284 ljudi jer se nisu htjeli odreći kršćanstva. Pri obnovi samostana 1969. otkrivene su izvorne freske iz, znanstvenici procjenjuju, 7. stoljeća.

izvor:dnevnik.hr/hic
vezana vijest

Pao drevni sirijski grad Palmira, prijeti mu totalno uništenje.

Iračka vojska i šijitske milicije počele ofenzivu na Tikrit

Pripadnici ISILA-a ponovo sablaznili svijet, buldožerima porušili drevni grad
Nimrud na sjeveru Iraka.


Militanti Islamske države ušli u Tursku, opasnos prijeti i Europi.

Na Sardiniji otkrivena islamistička skupina


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre