HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

patria-promocija
19.svibnja 2015.
NEMIRNO U MAKEDONIJI
Jedni ga podupiru premijera, drugi traže njegovu ostavku a on na ostavku i ne pomišlja.

Makedonija miting potpore

Ne smiruju se napetosti u Makedoniji. Nakon što je stotinjak prosvjednika noć provelo u šatorima u blizini zgrade vlade, i danas traže ostavku premijera Nikole Gruevskog. Na travnjaku usred četverotračna bulevara nasuprot vladine zgrade prosvjednici kampiraju u 50-ak šatora. No Gruevski na ostavku i ne pomišlja.

prosvjed u Makedoniji

U Skoplju je održan i miting potpore premijeru Gruevskom, na kojemu se prema službenim policijskim procjenama okupio i do 90 tisuća ljudi, dok mediji navode da je na ulicama Skoplja bilo do 30 tisuća ljudi. Održao se pod sloganom "Makedonija je snažna". Okupljeni ispred zgrade Sobranja nosili su državne zastave Makedonije i Srbije. Na skup je došao i Gruevski sa suprugom. Građani Makedonije žele dati do znanja da znaju prepoznati prave vrijednosti i da narod ne vjeruje opoziciji te da vlast može srušiti narod, ne opozicija i strani službenici u zemlji, poručili su iz vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

U obraćanju pristašama Gruevski je kazao kako je njegov cilj ulazak Makedonije u EU i NATO, ustvrdivši je da je spreman 'saslušati' oporbu, ali da neće podnijeti ostavku. 'Nema povlačenja, nema predaje', poručio je Gruevski i ponovio svoje ranije optužbe na račun oporbe te, iako nije dao nikakvih dokaza, ustvrdio da strane tajne službe žele njegov odlazak s vlasti. Oporbenom vođi Zoranu Zaevu poručio je da je skup podrške vladi najbolji dokaz da nije uspio srušiti vlast montiranim snimcima i terorističkim bandama. Navodeći 'prisluškivane razgovore' priznao je da je bilo i grešaka u njegovoj vladavini.  Ponovio je kako će se problem imena Makedonije rješavati na referendumu. Kazao je i da su se teroristi u Makedoniji pojavili nakon što je Europska komisija izvijestila da će ta država imati najveći rast u ovoj i idućoj godini.


U Makedoniji smjenjena ministrica unutarnjih poslova i čelnik obaviještajnih poslova


U nedjelju se na oporbenom prosvjedu okupilo 20.000 građana. Makedonski dnevnici bliski oporbi opisali su taj prosvjed kao 'grandiozno' okupljanje, dok su provladini mediji kritizirali organizatore prosvjeda da žele 'destabilizirati' Makedoniju. Oporba optužuje premijera Gruevskog za zloporabu položaja, nezakonito prisluškivanje građana, korupciju i teško gospodarsko stanje u zemlji. 

Što može sada jedna mjerna jedinica za zlo, za laž, za podlost, za kriminal, za torturu i diktaturu, čije je oličenje lik koji ni sam ne prepoznaje svoj odraz u ogledalu - protiv tisuća probuđenih i osviještenih građana odlučnih da se bore za bolje sutra. Ništa više, poštovani prijatelji, ne može napraviti Nikola Gruevski osim da napusti onu zgradu nasuprot nama u kojoj su mu odbrojeni sati, izjavio je Zoran Zaev, vođa makedonske oporbe.

Gruevski (VMRO-DPMNE), Zoran Zaev (SDSM), Ali Ahmeti (DUI) i Menduh Thaci (DPA) razgovarali su uz posredovanje EU-a i SAD-a o prevladavanju političke krize. Ovo je već drugi sastanak "četvorke" u posljednjih nekoliko dana, ali nije bio uspješan. Niti na sastanku prošloga petka nije bilo više sreće. Idući sastanak "četvorke" održat će se 26.svibnja. Zaev je nakon sastanka kazao da ne odustaje od zahtjeva da se formira prijelazna vlada bez Gruevskog, a potom bi se rješavale i afere. Gruevski pak predlaže formiranje radnih grupa koje bi otklonile sve aktualne nedoumice pregovarača, pa i istragu o aferi prisluškivanja oko 20.000 ljudi.


hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre