HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr21.kolovoza 2015.
TISUĆE MIGRANATA ČEKA ULAZAK
U Makedoniji izvanredno stanje.

Makedonija je uvela izvanredno stanje zbog priljeva migranata i izbjeglica koji neprestano stižu u tu državu. Proglašeno je u dva pogranična područja. Blokiran je ulaz tisućama izbjeglica koje i dalje stižu s Bliskog istoka. 

U blizini graničnog prijelaza Gevgelija raspoređene su dodatne snage granične policije. U želji da se domognu zemalja Europske unije samo u posljednjih nekoliko dana više od 39.00 izbjeglica, većinom Sirijaca, prošlo je kroz Makedoniju prema Srbiji. 

Iz Srbije, izbjeglice i dalje ulaze u Europsku uniju traže kroz Mađarsku. No, ako se val migranata uputi prema Hrvatskoj, mi smo, tvrdi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, spremni.


Više od 1000 migranata na gradnici Makedonije

Više od tisuću migranata i izbjeglica nalazi se na prašnjavoj ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije jer im makedonska policija zbog dramatičnog meteža na kolodvoru u Gevgeliji ne dopušta ulazak u zemlju. Manjim skupinama s granice ipak se periodično dopusti odlazak do željezničkog kolodvora u Gevgeliji, gdje ih već čeka dodatnih tisuću izbjeglica. 

U normalnim okolnostima pospani kolodvor u Gevgeliji sada je neprepoznatljiv. Krcat ljudima s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije koji spavaju na otvorenom i čekaju neki od rijetkih vlakova do Srbije, posljednje postaje prije Mađarske i europske šengenske zone bez granica. Kada vlak stigne, nastane kaos. Izbjeglice jure prema vlakovima, djeca se ubacuju kroz prozore, dolazi i do tučnjave. 

Zapanjene takvim prizorima makedonske vlasti poslale su interventnu policiju u Gevgeliju da uspostavi kakav-takav red. Makedonska vlada jučer je pozvala susjedne zemlje da im pošalju dodatne vagone.

Agencija UN-a za izbjeglice, međutim, poziva vladu u Skoplju da učini više i pristojno smjesti izbjeglice koje stižu u stotinama na dnevnoj bazi. Problem bi mogao postati još i veći s mogućim dolaskom tisuća migranata koje je grčka vlada brodovima evakuirala s otoka Kosa na kopno. Taj se brod, koji funkcionira kao plutajući prihvatni centar, danas očekuje u Solunu.

Još se ne zna hoće li se izbjeglicama dopustiti da se iskrcaju, ali ako se to dogodi, oni će gotovo sigurno krenuti prema Gevgeliji.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlasti otvoriti privremeni prihvatni centar za izbjeglice koji sad kampiraju u parku ispred beogradskog kolodvora. Oni će prije ili poslije krenuti prema Mađarskoj, koja gradi ogradu kako bi ih spriječila da uđu u zemlju. To u Srbiji izaziva zabrinutost i gnjev da će postati usko grlo izbjegličke krize koja potresa Europu.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je pak da Srbija neće graditi zid na granici s Makedonijom i ocijenio da će priljev izbjeglica i migranata, zbog ograde koju na granici sa Srbijom podiže Mađarska, biti preusmjeren na Hrvatsku i Bugarsku.

hrt/hic


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre