HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 


09.rujna 2019.
TEŽAK PORAZ
Putinova stranka izgubila izbore u Moskvi

Vladimir Putin

Vladajuća Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je trećinu zastupničkih mjesta u moskovskoj gradskoj skupštini nakon lokalnih izbora, prenosi novinska agencija RIA, sugerirajući da je oporbena strategija taktičkog glasovanja za najjačeg kandidata uspjela.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najpraćenijih lokalnih izbora u posljednjih nekoliko godina jer je vlast zabranila kandidaturu nekim kandidatima opozicije, što je uzrokovalo najveće prosvjede u posljednjih gotovo deset godina u ruskom glavnom gradu.

Moskovske izbore istaknuti opozicijski političari poput Alekseja Navaljnog i njegovih saveznika označili su kao šansu za nagrizanje Ujedinjene Rusije prije parlamentarnih izbora 2021.

Prosvjedi su počeli sredinom srpnja nakon što je središnje izborno povjerenstvo odbilo prihvatiti kandidaturu većeg broja opozicijskih političara, pod izlikom da nisu prikupili dovoljno potpisa pravih podupiratelja.

Navaljni je savjetovao svoje pristaše da taktički, diljem Rusije, glasuju za kandidata koji ima najveće šanse pobijediti kandidata Ujedinjene Rusije. Moskovski kandidati Ujedinjene Rusije "pretvoreni su" u nezavisne kandidate kako bi se distancirali od stranke koja ima najnižu podršku u zadnjih deset godina.

Gotovo cjeloviti izborni rezultati, na koje se poziva RIA, pokazuju da je Ujedinjena Rusija izgubila oko trećinu mjesta, u usporedbi s prošlim izborima. RIA navodi da će Ujedinjena Rusija naposljetku vjerojatno imati 26 od 45 zastupničkih mjesta u moskovskoj skupštini.

Na prethodnim je izborima 2014. Ujedinjena Rusija dobila 28 zastupnika preko svoje liste i još 10 nezavisnih zastupnika koje je poduprla.

Ovoga je puta, navodi RIA, Komunistička stranka uzela mjesta Ujedinjenoj Rusiji, osvojivši 13 mandata, dok su nakon prošlih izbora imali samo 5 zastupnika.

Opozicijska stranka Jabloko (Jabuka) i Pravedna Rusija osvajaju tri mandata, navodi RIA.

Lokalni izbori održani su u nedjelju u cijeloj Rusiji. Društvenim mrežama kruži nekoliko videozapisa na kojima se vidi kako su neki birači stavljali više listića u glasačke kutije.

Putin i dalje ima veliku podršku te ga podržava više od 60 posto Rusa, ali ipak manju nego prethodnih godina.HRT/ HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre