ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr


10.listopada 2015.
BORBA PROTIV ISILA U SIRIJI

Rusi ih napadaju a ISIL napreduje, pred osvajanjem je grada Alepa

Približili su se na samo dva kilometra od sjevernih kvartova koje još uvijek kontroliraju Asadove snage

Borci Islamske države (ISIS) nastavljaju u subotu veliku ofenzivu prema najvećem sirijskom gradu Alepu, čiji je jedan dio dosad bio pod kontrolom snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, a drugi pod kontrolom raznih militantnih skupina koje se bore i protiv Asada i protiv ISIS-a. Nakon što su u petak džihadisti ISIS-a zauzeli nekoliko sela u okolici grada, u subotu je stigla informacija da su se ribližili na samo dva kilometra od sjevernih kvartova koje još uvijek kontroliraju Asadove snage.


Prema tvrdnji nevladine organizacije Sirijski opservatorij za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, a koja ima razgranatu mrežu kontakata diljem Sirije, riječ je o najvećem uspjehu ISIS-a otkad je krenula u ofenzivu tijekom kolovoza.

Sve se to događa u jeku ruskih zračnih udara, čiji su cilj, prema tvrdnjama Moskve, upravo položaji Islamske države, no Zapad tvrdi da su ruske bombe tek u manjoj mjeri dosad padale na ISIS, a u najvećoj mjeri na položaje raznih pobunjenika, među kojima su i pripadnici tzv. umjerene opozicije, što je američki naziv za snage koje financira i/ili obučava CIA. Mnoge od tih pobunjeničkih postrojbi dosad su, a poglavito na području Alepa, bili svojevrsna tampon zona između Asadovih snaga i ISIS-a, no situacija se zahvaljujući ruskim udarima, čini se, postupno mijenja.


Dok ISIS napreduje, aktivisti s terena javljaju da Asadove snage, unatoč ruskoj podršci iz zraka, uglavnom nastoje držati položaje, a tek će se vidjeti kako će se ponijeti u slučaju da se ISIS probije kroz posljednja dva kilometra u Alepu, zonu koja je još pod kontrolom pobunjenika, i krene u direktnu konfrontaciju s vojskom sirijskog predsjednika.

Najnoviji uspjesi ISIS-a dokaz su i slabe učinkovitosti napada koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, koja tvrdi da bombe baca isključivo na Islamsku državu.

Inače, Amerikanci su u petak objavili da će revidirati svoju politiku potpore sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv ISIS-a, najavivši da će osigurati oružje i opremu provjerenim pobunjeničkim vođama i njihovim jedinicama, što bi moglo dovesti do povećanja američke pomoći. To znači zaokret u odnosu na raniji program obučavanja i naoružavanja jedinica u kampovima izvan Sirije, nakon što je katastrofalan početak toga programa ove godine izazvao kritike na račun vojne strategije predsjednika Baracka Obame.

'Ministar obrane Ash Carter daje upute ministarstvu kako bi se dopremilo oružje i oprema izabranoj skupini provjerenih čelnika i njihovim jedinicama koje bi nakon određenog vremena bile u stanju zajednički napasti teritorij pod kontrolom ISIS-a', rekao je glasnogovornik Pentagona u priopćenju. SAD će također pružiti zračnu potporu pobunjenicima koji se bore protiv ISIS-a, dodao je.

Visoki američki dužnosnik rekao je da će obuka biti usmjerena na pobunjeničke vođe, za razliku od uvježbavanja cijelih pješačkih jedinica što je bio raniji cilj. Američka potpora uključivat će oružje, komunikacijsku opremu i streljivo, rekao je taj dužnosnik dodajući da će revidirani program početi 'u roku od nekoliko dana'.

Kao primjer neuspjeha ovog programa može se navesti nedavni slučaj tzv. Divizije 30, postrojbe 'umjerene opozicije', na čiju je obuku u Turskoj ulupan veliki novac da bi svi njezini pripadnici čim su stupili na sirijsko ratište prije nekoliko tjedana predali sve oružje al-Qaidinoj podružnici Fronti Nusre.

U petak je stigla i informacija da su ruski vojni zrakoplovi pogodili bazu na sjeveroistoku Sirije koja pripada tzv. Diviziji 13, postrojbi 'umjerene opozicije' koja nije izdala Amerikance, ali nakon ovoga ruskog napada gotovo je onesposobljena za daljnu bitku s ISIS-om.

Prema neslužbenim informacijama iz Pentagona, na koje se poziva agencija AP, Amerikanci će se ubuduće vrlo vjerojatno više fokusirati na produbljivanje vojno strateške suradnje s Kurdima, što će s druge strane sasvim sigurno naići na nerazumijevanje Turske, ključnog NATO saveznika u regiji, koji se sve donedavno nećkao konkretnije stupiti u bitku s ISIS-om baš kako ne bi Kurdima dao vjetar u leđa, ali svim silama bi htio svrgnuti Asada s vlasti, što je i želja Washingtona.

Na bojištu u Siriji prisutni su i Iranci, koji službeno priznaju da su ondje poslali tek svoje vojne savjetnike, a ne i trupe, no Teheran ionako obilato financira Hezbolah, koji se vrlo aktivno bori za Asadovu stvar. U petak su državni mediji u Iranu objavili da je ISIS u Siriji ubio generala vrlo utjecajne iranske Revolucionarne gardeHuseina Hamedanija. Život je izgubio u blizini Alepa

 

SAD i Rusija počinju razgovore o sirijskom zračnom prostoru

Rusija i Sjedinjene Države spremne su već ovaj vikend početi razgovore o sigurnosti svojih pilota koji sudjeluju u vojnim operacijama u Siriji, rekao je u petak glasnogovornik Pentagona, a prenose u subotu agencije.

"Američko ministarstvo (obrane) primilo je službeni odgovor ruskog ministarstva obrane na prijedlog kako jamčiti sigurnost zračnih operacija u Siriji", rekao jePeter Cook.

"Pentagon razmatra odgovor i pregovori bi mogli početi već za vikend", rekao je, a prenosi agencija AFP.

SAD koji se protivi ruskoj potpori sirijskome predsjedniku Bašaru al-Asadu odbacuje suradnju s Rusijom, ali je pristao dogovoriti mehanizme za sigurnost zračnog prostora.

To je pitanje postalo aktualno s ulaskom Rusije 30. rujna u sirijski sukob gdje SAD već godinu dana predvodi međunarodnu zračnu kampanju protiv terorističke Islamske države.

Dan nakon prvih ruskih bombardiranja u Siriji, američki vojni i civilni dužnosnici razgovarali su s ruskim kolegama o tome kako izbjeći nesreće između avijacija dviju zemalja.

Neka od pitanja koje trebaju dogovoriti su radijske frekvencije kojima će se koristiti avioni za komunikaciju "u slučaju nesreće" te jezik kojim će komunicirati.

Amerikanci izrazom "deconfliction" označavaju tip komunikacije u kojem dvije stane razmjenjuju informacije kako bi izbjegle nesreće između zrakoplova koji sudjeluju u operacijama na istome prostoru.

Sigurnost pilota postala je još važnija otkako su NATO i SAD optužili Rusiju da je prekršila turski zračni prostor, piše Reuters.

Podsjeća da je SAD objavio i da su ruske krstareće rakete pale na iransko tlo, što su službeno opovrgnuli i Iran i Rusija.

 

 jutarnji.hr / hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre