HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 


26.studeni 2018.
SPRIJEČILA PROLAZ DO AZOVOG MORA
Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda

ukrajinski brod

Rusija je ponovno otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu u ranim jutarnjim satima nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja.

Ruska obavještajna služba FSB objavila je da su ruski pogranični brodovi zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Rusija je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.
Ukrajina, koja niječe da su njezini brodovi učinili nešto loše, optužila je Rusiju za vojnu agresiju i pozvala međunarodnu zajednicu da kazni Rusiju.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem. Na Krimu je smještena ruska crnomorska flota, a s mosta se može kontrolirati plovidba.

Kriza je počela u nedjelju kad je Rusija zaustavila tri ukrajinska broda i spriječila ih da uđu u Azovsko more postavivši svoj teretni brod. Ukrajina je rekla da se ruski brod ranije zabio u njezin teretni brod u neuspješnom pokušaju da ih zaustaviRusija zaplijenila tri ukrajinska broda

Rusija je potvrdila da je u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska broda, te da je koristila oružje kako bi ih zaustavila u pokušaju da prođu kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Ruska služba za unutarnju sigurnost (FSB) potvrdila je da su ruski pogranični brodovi otvorili vatru kako bi natjerali ukrajinske brodove da se zaustave. FSB je također potvrdio da su ranjena tri ukrajinska vojnika, kojima je odmah pružena pomoć i nisu životno ugroženi. Ukrajina je u međuvremenu objavila da je ranjeno šest pomoraca.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je hitni sastanak svog ''ratnog kabineta'' te je izjavio da će podržati uvođenje izvanrednog stanja. Kijev je zapljenu brodova nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine", tvrdeći da je "napad" bio "unaprijed smišljen".

Vijeće sigurnosti UN-a najavilo je da će u ponedjeljak održati izvanredni sastanak, potvrdila je američka ambasadorica Nikki Haley.

Sastanak su zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima. Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

EU i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata. "Očekujemo da Rusija ponovno uspostavi slobodu prolaza kroz Kerčka vrata i pozivamo sve strane da djeluju s maksimumom suzdržanosti kako bi se došlo do hitnog smirivanja napetosti", kaže se u priopćenju EU-a. NATO je putem glasnogovornika također pozvao na "suzdržanost i smirivanje napetosti".hrt/HIC.hr
foto:ReutersVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre