HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

patria-promocija

20.svibnja 2015.
NAKON 54.GODINENEPRIJATELJSTVA
Kuba i SAD ponovo otvaraju veleposlanstva

državne zastave Kube i SAD-a

SAD i Kuba danas službeno obnavljaju diplomatske odnose prekinute prije više od 50 godina i otvaraju veleposlanstva u Havani i Kubi.

Nakon što je otkucala ponoć, dvije zemlje, bivši neprijatelji iz Hladnog rata, tiho su otvorile novo poglavlje u povijesti svojih odnosa, piše britanska agencija Reuters. Zatopljenje odnosa počelo je 17. prosinca prošle godine kada su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro potvrdili zbližavanje SAD-a i Kube nakon 54 godine neprijateljstava.
Obama i Castro nastoje poslati u povijest 56 godina uzajamnih optuživanja koja su dominirala otkako su pobunjenici Fidela Castra 1. siječnja 1959. zbacili vladu Fulgencia Batiste koju je podržavao SAD.

Nakon 18 mjeseci tajnih pregovora uz posredovanje pape Franje i Kanade, dvojica čelnika odvojeno su objavila u prosincu da planiraju ponovno međusobno otvoriti veleposlanstva u glavnim gradovima i normalizirati odnose. Sporazum je uključivao i razmjenu zatvorenika.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez nazočit će podizanju kubanske zastave na zgradi veleposlanstva Havane u Washingtonu u 16.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nakon tog simboličnog čina uslijedit će sastanak u State Departmentu između državnog tajnika Johna Kerryja i Rodrigueza, prvog kubanskog šega diplomacije u službenom posjetu Washingtonu od Kubanske revolucije 1959.

Također će se ponovno otvoriti američko veleposlanstvo u Havani, ali neće biti podignuta američka zastava dok Kerry ne dođe u posjet Kubi koji je predviđen za idući mjesec. "Želimo da državni tajnik bude tamo na tom važnom događaju", rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Međutim, nisu riješene sve razlike između dviju zemalja, među kojima je pitanje ljudskih prava, a očekuje se da će se napori prema potpunoj normalizaciji odnosa odvijati polako. Američki ekonomski embargo protiv Kube ostat će i dalje na snazi, a može ga ukinuti samo Kongres.

Događaji u ponedjeljak kulminacija su više od dvije godine pregovora između vlada SAD-a i Kube.

Više od 500 ljudi nazočit će kubanskom slavlju u Washingtonu, a među njima će biti i članovi Kongresa.

U ponedjeljak State Department planira izvjesiti kubansku zastavu u svom lobiju među zastave zemalja s kojima Washington ima diplomatske odnose. Ta zastava bit će između zastava Hrvatske i Cipra, piše američki Fox news.


N1/HICVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre