HIC  
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

6.kolovoza 2018.
ZBOG MIJEŠANJA U TRADICIJSKA PITANJA
Saudijci prekidaju trgovinu s Kanadom, protjerali im veleposlanika

Mohammed bin Salman

Saudijska Arabija objavila je u ponedjeljak da prekida trgovinske odnose i investicije s Kanadom zbog "uplitanja" te države u unutarnje stvari ultrakonzervativne kraljevine.

Saudijsko je ministarstvo vanjskih poslova u seriji tweetova navelo da protjeruje kanadskog veleposlanika i povlači svog iz Kanade. Taj je potez reakcija na izjavu Kanade da je "vrlo zabrinuta" zbog uhićenja nekoliko aktivista za ljudska prava, prenosi BBC. Među njima je i zagovornica ženskih prava, američka državljanka saudijskog podrijetla Samar Badawi.


Ona već dulje vrijeme poziva na ukidanje običaja prema kojem Saudijske za sve važne odluke moraju dobiti dopuštenje muških članova obitelji. "Nećemo dopustiti nikakvo miješanje u naše unutarnje stvari", objavilo je ministarstvo. Time se referiralo na prošlotjedno priopćenje kanadskog ministarstva vanjskih poslova koje je od Rijada zatražilo "trenutačno puštanje" aktivista.

Saudijsko ministarstvo to je ocijenilo "napadom na kraljevinu" i najavilo da će zamrznuti svu trgovinu i investicije s Kanadom te protjerati kanadskog ambasadora i povući svoga.


Uhićenja su u suprotnosti s naprednim imidžem koji gradi vlada na čelu s prijestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom. Prošle je godine dobio međunarodne pohvale zbog odluke da će ukinuti desetljećima dugu zabranu vožnje automobila za žene.

Zagovornice ženskih prava, uključujući one koje su bile uhićene zbog kršenja zabrane, proslavile su taj potez, ali i upozorile na niz drugih zakona koji diskriminiraju žene.  Žene se moraju držati strogih pravila odijevanja, ne smiju se družiti s muškarcima koji im nisu u rodu i od svojih muževa, očeva ili braće trebaju pisano odobrenje ako žele putovati, raditi ili liječiti se.

Bin Salman je u studenom prošle godine proveo žestoku antikorupcijsku kampanju u kojoj su uhićeni deseci prinčeva i poslovnih ljudi kojims je, prema procjenama, zaplijenjeno 107 milijardi dolara.

hrt/HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre