ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


Vojislav Šešelj26.svibnja 2015.
HAAŠKI SUD
Šešelj danas treba biti vraćen u Haag, on poručio dobrovoljno se neće predati.

"Žalbeno vijeće Haškog tribunala izdalo je nalog da do 26. svibnja Vojislav Šešelj treba biti vraćen nazad u pritvor u Scheveningenu.
Srbijansko ministarstvo pravosuđa sinoć je zaprimilo dopis Žalbenog vijeća Haškog suda u kojem se traži Šešeljov povratak. Prema neslužbenim informacijama Šešelj bi se trebao vratiti danas danas ili u "najkraćem mogućem roku".Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj je potvrdio " Izdali su nalog vladi Srbije da me isporuči do 26. svibnja, ali ja taj nalog još pismeno nisam dobio. Ja se dobrovoljno neću predati, ali neću ni bježati". 

Obzirom je izjavio da se dobrovoljno neće predati znači da će morati biti uhićen. Srbijanske vlasti tvrde kako, sukladno zakonu o suradnji s tribunalom, postoje za to jasni rokovi - ako Šešelja treba uhititi, najprije treba utvrditi njegov identitet i donijeti odluku o izručenju. On tada, naravno, ima pravo na žalbu i postoje rokovi prema kojima sud mora odgovoriti na žalbu, zatim to sve ide ministru pravosuđa i u idealnim uvjetima izručenje traje otprilike dva tjedna, poručuje iz Beograda reporter HRT-a Zoltan Kabok.  

hrt/hic


30.ožujka 2015.
HAAŠKI SUD

Šešelj se vrača nazad u zatvor u Scheveningenu.
Žalbeno vijeće Haškog suda naredilo je vijeću da trenutno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Haaškog suda u Scheveningenu.

Naknadnim izjavama da se neće dobrovoljno vratiti u Haag Vojislav Šešelj je doveo u pitanje same temelje odluke o njegovu puštanju na privremenu slobodu i Raspravno vijeće bi stoga trebalo poništiti odluku u privremenoj slobodi, odlučilo je danas Žalbeno vijeće Haaškog suda u odluci koja otvara mogućnost da se optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj ipak vrati u pritvor Haaškog suda. 

Jedan od uvjeta za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu do izricanja presude je, naime, bio da se vrati u Haag kad ga tribunal ponovno pozove. No, Šešelj je na slobodi u više navrata izjavio da se nema namjeru dobrovoljno vraćati u Haag. Tužiteljstvo je 1. prosinca 2014. u žalbi na odluku Raspravnog vijeća navelo da su te izjave dovoljan razlog da ga se vrati u Haag jer tim izjavama krši uvjete pod kojima je 6. studenog 2014.pušten na privremenu slobodu, a Raspravno vijeće je 13. siječnja odbilo taj argument Tužiteljstva. 

Žalbeno vijeće, međutim, danas tvrdi da je Raspravno vijeće pogriješilo, što ne znači automatski da se Šešelj vraća u Haag, ali otvara novu proceduralnu mogućnost da ga se ipak uhiti i ponovo pritvori jer Raspravno vijeće sada po nalogu Žalbenog vijeća mora ponovo razmotriti slučaj i ispraviti propust. 

 - Žalbeno vijeće, uz izdvojeno mišljenje suca Tuzmukhamedova i suda Afandea, stoga zaključuje da je Raspravno vijeće pogriješilo kad je odlučilo ne ukinuti odluku o Šešeljevu puštanju na privremenu slobodu. Kako Žalbeno vijeće smatra da je Raspravno vijeće najbolje mjesto da se poništi Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu (…), Žalbeno vijeće ovim putem nalaže Raspravnom vijeću da to učini, piše u današnjoj odluci peteročlanog Žalbenog vijeća.

izvor:vecernji.hr/hic

sve o Šešelju

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre