14.listopada 2015.
BORBA PROTIV ISILA
Sirijska vojska potpomognuta Rusima počela bitka za Alep.

Na zapadu i sjeveru Sirije i dalje traje ofenziva sirijske vojske potpomognute Rusima, čiji su projektili samo u posljednja 24 sata pogodili 86 ciljeva islamističkih terorista. 

Oni su, pak, u audioporuci pozvali muslimane da pokrenu "sveti rat" protiv Rusa i Amerikanaca, koji u Siriji provode odvojene vojne kampanje.

Nakon zračnih napada u Alepu ostale su ruševine i ranjenici na ulicama. Pobunjenici optužuju Ruse, no čini se da je ovo tek početak. Reuters prenosi izjave neimenovanih dužnosnika kako je donesena odluka o početku bitke za najveći sirijski grad. Vojsci Bašara al-Asada, osim Rusije pomagat će i tisuće vojnika iz Irana, koji pristižu ovih dana. 

A kada dvije najmoćnije vojne sile na istom terenu provode svaka svoju vojnu operaciju - malo je dovoljno da situacija izmakne nadzoru. Posljednji incident dogodio se u subotu. U zraku su se susrela dva američka i dva ruska zrakoplova. Kako bi se izbjegli incidenti, održat će se treći krug razgovora američkih i ruskih vojnih dužnosnika.

U Siriji su upotrijebljene i kasetne bombe, Human Rights Watch kaže da ne može potvrditi jesu li kasetne bombe upotrijebljene u Kafr Halabu, jugozapadno od Alepa, bacile sirijske ili ruske snage, vijest je objavio dnevnik.hrI Francuska, još jedan žestoki protivnik Asada, poziva Rusiju na suradnju.


Incident iznad Sirije

SAD i Rusija održat će nove razgovore o zračnoj sigurnosti u Siriji nakon što su se u subotu vojni avioni obje zemlje našli u istom borbenom prostoru, na nekoliko kilometara udaljenosti.

Avioni su došli u 'vizualni kontakt' jedan s drugim, to jest na udaljenost između 15 i 30 kilometara, izjavio je glasnogovornik američkog ministarstva obrane novinarima u Washingtonu, piše BBC. Dodao je da su posade oba aviona reagirale profesionalno.

Bit će to treća runda razgovora između SAD-a i Rusije oko traženja rješenja za zračnu sigurnost. Američki ministar obrane Ash Carter rekao je da očekuje skori dogovor. - Naši pregovori su vrlo profesionalni i konstruktivni te očekujem da će u kraćem vremenu dovesti do dogovora - rekao je Carter i istaknuo da se SAD još uvijek ne može udružiti s Rusijom u akcijama u Siriji zbog neslaganja u strateškom pristupu.

Podsjetimo, Rusija je započela sa zračnim napadima u Siriji 30. rujna, a cilj su im, kako su najavili, militanti Islamske države i drugih džihadističkih skupina, nakon što ih je sirijskih predsjednik Bashar al-Assad zamolio za vojnu pomoć. Zapadne zemlje i sirijski aktivisti kažu da ruski avioni gađaju i civilne mete, što iz Moskve opovrgavaju.

(hrt.hr/hic)


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre