ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


12.rujna 2015.
U VATIKANU O KANONIZACIJI KARDINALA STEPINCA
Nikolić: Mislim da će papa čekati rezultate komisije
Sporna uloga u II. svjetskom ratu: Nadam se da će se o tome raspraviti bez svađe, poručio je srbijanski predsjednik


Osim o bilateralnim odnosima te stanju u Srbiji i na Kosovu,papa Franjo razgovarao je sa srbijanskim predsjednikomTomislavom Nikolićem i o procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Nikolić je kasnije izjavio kako je prenio papi i ono što mu je već napisao, odnosno "da su i katolički i pravoslavni svećenici bili proganjani u vrijeme komunizma, pa prema tome Katolička crkva može Stepinca smatrati mučenikom i blaženikom, ali prije nego što ga se proglasi svecem trebalo bi vidjeti i zašto je šutio pred tolikim zločinima u Drugom svjetskom ratu". Pozdravio je i odluku o osnivanju zajedničke komisije Katoličke i Pravoslavne crkve koja ima zadaću izučiti upravo djelovanje Stepinca u tom razdoblju.

Svetišta na Kosovu

Na pitanje je li papa Franjo nešto odgovorio ili rekao hoće li se čekati rezultati rada zajedničke komisije prije nastavka procesa kanonizacije Stepinca, Nikolić je odgovorio kako papa nije ništa kazao, ali kako "misli da će čekati rezultate rada komisije jer zašto bi onda želio njezino formiranje".

Nikolić drži kako će se u dobroj atmosferi, što se počela osjećati između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, raspraviti i o Stepinčevoj ulozi u Drugom svjetskom ratu.

– Kršćanstvo je u svijetu ugroženo i mislim da u toj situaciji nema mjesta svađama – kazao je Nikolić i poželio da se dođe do suglasja i o posjetima čelnika Katoličke crkve srbijanskim gradovima te predstavnika SPC-a hrvatskim mjestima. Rekao je i kako Vatikan nema namjeru priznati neovisnost Kosova, što je pohvalio i ocijenio važnim u odnosima Srbije i Svete Stolice. Upravo zbog unapređenja bilateralnih odnosa Nikolić je odlikovao državnog tajnika kardinala Pietra Parolina.

Papa Franjo srbijanskom je predsjedniku, s kojim se zadržao u 35-minutnom razgovoru samo s dvoje prevoditelja, darovao medalju sa stablom masline koja ima dvije grane s praznim prostorom u sredini, kao da one žele zagrliti, za koju je kazao kako je znakom mira. Poklonio mu je i svoju encikliku o zaštiti stvorenoga i pritom ga pozvao da djeluje na očuvanju okoline. Nikolić je, pak, papi darovao kopiju Dušanova zakonika iz 14. stoljeća te golemu monografiju o svetištima na Kosovu. Kazao je kako prva kršćanska zdanja na Kosovu potječu iz 1198. i kako ih je u monografiji opisano 379, od kojih su mnoga uništena tijekom posljednjeg rata. Budući da, rekao je Nikolić, ima još onih na Kosovu koji bi palili kršćansku baštinu, zamolio je papu Franju da se Vatikan zauzme za očuvanje tih svetišta.


Izbjeglička kriza

U priopćenju Ureda za tisak Svete Stolice kaže se kako su razgovori bili srdačni i naznačili dobre odnose između Srbije i Svete Stolice. Govorilo se i o hodu Srbije prema punoj integraciji u EU te o važnosti dolaska do zajedničkog rješenja izbjegličke krize. U vatikanskom priopćenju nije spomenut razgovor o kanonizaciji Stepinca.

vecernji.hr/HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre