ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 


15.rujna 2015.
IZGUBILA STRPLJENJE
Srbija poručuje, nečemo primati nazad izbjeglice iz Mađarske ako treba postvit ćemo vojsku na granicu.

SUBOTICA: Srbija neće prihvatiti migrante koje Mađarska bude htjela vratiti nazad, po cijenu da i Srbija rasporedi svoju vojsku na granici, rekao je u ponedjeljak navečer u Subotici visoki dužnosnik, a stajalište je poslije potvrdio i ministar rada Aleksandar Vulin.

Članica Europske unije i Schengenskog prostora koja je zbog toga postala tranzitna zemlja za put migranata prema sjeveru Europe, Mađarska je podignula žičanu ogradu na granici s Srbijom i od utorka, 15. srpnja počinje primjenjivati zakon o granici koji će onemogućiti migrantima prelazak njezine granice sa Srbijom.

Srbija će primati nazad samo ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći dio migranata koji su ilegalno prešli iz Srbije u Mađarsku, rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Nenad Ivanišević.

"Mi nikoga nećemo primiti. Zna se što je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Svi ljudi koji su prešli u Mađarsku, nećemo ih primiti, po cijenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbjeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to trebaju svi znati", rekao je Ivanišević.
Sporazum o readmisiji jasno precizira kako se po Međunarodnom pravu obavlja taj postupak, rekao je i objasnio "Obavlja se uz utvrđivanje zemlje podrijetla i, prije svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele vraćati ljude morat će ih vratiti u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Europsku uniju".

Upitan kako će Srbija spriječiti povratak izbjeglica, Ivanišević je rekao da će država "bude li trebalo poduzeti sve ono što može da poduzeti".

Takvo stajalište potvrdio je kasnije i srbijanski ministar rada zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin.

Migranti koji ne uspiju prijeći mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će se vratiti u Srbiju i boraviti u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, ali budu vraćeni u Srbiju neće biti prihvaćeni, izjavio je Vulin.


Migranti i dalje pristižu

Kroz Srbiju se kreće oko 1.000 migranata. U Predprihvatni centar u Miratovačkom polju na jugu Srbije u pionedjeljak oko 18.30 stiglo je 1.200 migranata, u Prihvatnom centru u Preševu ih je oko 500, u Beogradu oko 300, a u Humanitarnom punktu u Kanjiži 50.

Mađarska policija zatvorila je popodne pružni prijelaz Horgoš-Szeged, kod mjesta Roszke, na srpsko-mađarskoj granici, koji su migranti s Bliskog istoka najčešće koristili za prelazak u tu zemlju.

Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljen je vagon omotan bodljikavom žicom.

Zbog straha od potpunog zatvaranja granice i uvođenja represivnih propisa za ilegalni prelazak granice u Mađarsku je u nedjelju ušlo rekordnih 5.809 ljudi, javili su mediji.


frtl.hr/hicVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre