ADRESAR HRVATA
IZVAN RH(2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 


24.rujna 2015.
ULTIMATIVNI ROK HRVATSKOJ ISTEKAO
Srbija zabranila ulazak kamionima koji voze hrvatsku robu.

Aleksandar Vučić

 
Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je sinoć u ponoć na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo da Hrvatska nije ispunila zahtjeve i da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom neće biti dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu. 
Hrvatska ekonomskom agresijom nanosi štetu gospodarstvenicima obaju zemalja i Srbija je primorana uvesti protumjere. Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali time štitimo svoju državnost. U Srbiju neće ući ni jedno teretno vozilo s hrvatskom robom, bez obzira jesu li vozila iz Hrvatske ili neke treće zemlje, a vlada odlučuje i o drugim potezima, poručio je Stefanović. 

Dodao je da je premijer Aleksandar Vučić spreman i da noću zakaže izvanrednu sjednicu vlade i promijeni odluku, ako Hrvatska opozove zabranu ulaska teretnih vozila iz Srbije. Mjere se ne odnose na putnički promet no 50-ak vozača kamiona najavilo je da će ujutru u 8 sati blokirati autocestu. Kolona kamiona na ulasku u Hrvatsku duga je 15 km i proteže se do sela Adaševca. 


Srbijanski premijer Aleksandar Vučić kazao je u srijedu nakon izvanredne sjednice Vlade da je dobio ovlasti za razgovore s čelnicima RH. Istaknuo je da će nastojati postići dogovor, ali i da je spreman paket mjera ako se dogovor ne postigne. Paket mjera predviđen je u tri razine - političke, pravne i ekonomske prirode. Nadam se da nijedne nećemo morati primijeniti, kazao je Vučić.

Nisam htio reagirati na izjavu Milanovića 'šaraj brate...', jer to ne razumijem. S druge strane razgovarao sam duže od pola sata s Milanovićem prije konferencije za novinare. Razgovor je bio otvoren i nastavit ćemo ga večeras i sutra. Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti kako bismo izbjegli provođenje bilo kakvih sankcija. Ogromnu energiju smo pružili da sačuvamo mir i stabilnost, kazao je Vučić.

Vučić je istaknuo i da će u izbjegličkoj krizi Srbija pomoći koliko god može, ali ne može i ne želi određivati izbjeglicama kuda i kojim putem će ići.


Podsjetimo Hrvatske granične vlasti su od ponoći između nedjelje i ponedjeljka zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo.To je bio jedini prijelaz koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, što je duž autoceste na srpskoj strani stvorilo kolonu dugu desetak kilometara i otežalo normalan promet. Ta je odluka izazvala oštre reakcije srbijanskih političara koji su Hrvatsku prozvali za nekorektnost, na što im je hrvatski premijer Zoran Milanović odgovorio da malo snize ton.

Premijer Zoran Milanović izjavio je kako Srbija neće uvesti nikakve mjere protiv Hrvatske jer bi to bile mjere protiv Europske unije. Naglasio je da Srbija mora početi funkcionirati kao država u pogledu tretmana migranata. Milanović u utorak je novinarima potvrdio da je razgovarao sa srbijanskim kolegom te istaknuo da je razgovor bio pristojan, intenzivan i sadržajan. Vučić mu je, navodi Milanović, rekao da migranti kada prijeđu makedonsku granicu Srbijom putuju po svojoj volji, bez kontrole i nadzora. Vučiću je Milanović ponudio pomoć Hrvatske, odnosno 50, 100 autobusa kojima bi se migrante preuzelo na južnoj srbijanskoj granici i prevezlo ih se u Vojvodinu na granični prijelaz Horgoš. 


Zbog izvanredne situacije na graničnom prijelazu Bajakovo, odnosno blokade prometa od strane vozača terenih vozila u Srbiji, promet osobnih vozila, autobusa i teretnih vozila do 7,5 tona preusmjeren je na granični prijelaz Tovarnik, izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK) a prenijeo dnevnik.hr.

hrt/hiaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre