ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

 


06.kolovoza 2015.
REAKCIJA NA PROSLAVU OLUJE
Srbija proglasila Dan žalosti

Tomislav Nikolić

Srbija je 5.kolovoza na dan proslave 20.obljetnice Oluje objavila je Dan žalosti. Točno u podne minutom šutnje, crkvenim zvonima i sirenama obilježila Dan sjećanja i odala počast stradalim i prognanim Srbima. Sirene i crkvena zvona oglasili su se i u Republici Srpskoj, gdje je također kao i u Srbiji proglašen Dan žalosti.

Dan sjećanja i 20 godina od stradanja Srba u akciji "Oluja" 1995. godine obilježen je središnjom manifestacijom na mostu u Sremskoj Rači, koji dijeli Bosnu i Hercegovinu od Srbije, gdje su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, simbolično bacili vijence u rijeku. Patrijarh srpski Irinej je potom služio parastos.


Predsjednik Tomislav Nikolić poručio je da Hrvatska proslavom Oluje slavi dan kada je nekažnjeno pobila i protjerala svoj narod, te da je riječ o zvjerskoj akciji s elementima genocida. Jučerašnjim mimohodom, naglasio je Nikolić, Hrvatska poručuje Srbima neka se ne vraćaju. Mitropolit Amfilohije Radović Oluju i Bljesak nazvao je, pak, bljeskom mržnje. Srbijanski predsjednik, kojeg je u vrijeme "Oluje" Vojislav Šešelj proglasio četničkim vojvodom, u utorak 4.kolovoza govorio je na komemoraciji za žrtve Oluje na Fruškoj gori. 

Nije junaštvo dići se na slabijeg i protjerati nejake. U srpskom narodu poštuje se i provodi kršćanska i ljudska ljubav i dobrota, poručio je Nikolić. Čovjek nije stvoren da bude zvijer, na njegovom obrazu ostaje pečat zločina. Dio hrvatskog naroda, koji sad kroji sudbinu svoga naroda mora živjeti s tim i s neizbrisovom slikom protjeranih 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, dodao je.premijer Aleksandar Vučić

Strašan zločin je bila 'Oluja' i Srbija to više neće kriti", rekao je Vučić, dodajući da "Oluje treba da se stide oni koji su je počinili". "Nadam se da će Srbija od sada moći slobodno da kaže da je to bio zločin i poručio da se zločin mora oprostiti, ali nikako ne sme i ne može da se zaboravi", poručio je Vučić a prenijela balkans.aljazeera.net.
"Danas odavde šaljemo svetu jasnu poruku da se zločin mora oprostiti, ali ne može i ne smije zaboraviti - i to baš na ovome mjestu gdje su Republika Srpska i Republika Srbija ujedinjeni u bolnoj tuzi na mestu koje je pregazilo 250.000 prognanih Srba u strahu da ih ne pregazi hrvatska, kako neki kažu oslobodilačka čizma" naveo je. Pročitavši imena nekoliko prognanih Srba, rekao je da su oni "dio strašne statistike od 250.000 imena koji su ubijeni i protjerani prije 20 godina".
"Za taj spisak žrtava potrebno je ispisati 4.000 stranica i šest dana i noći da se pročita. Dođe mi, kada to znam, da pitam one koji taj pogon slave dva dana: Zašto ne slavite šest dana i noći? Tako ćete bar moći sjetiti se svakog koga ste protjerali,da ga proslavite pojedinačno", poručio je Vučić.


Šešelj ponovo zapalio hrvatsku zastavu

U znak prosvjeda na proslavu Oluje ratni zločinac i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio je dvije hrvatske zastave ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu. Jake policijske snage blokiraju Šešelju i njegovim istomišljenicima pristup veleposlanstvu.
Punih 20 godina u Beogradu se nalazi ambasada Hrvatske ustaške i umjetne države, rekao je, između ostalog Šešelj. Obavili smo ono što smo htjeli. Kat-tad ćemo osloboditi 'Republiku Srpsku Krajinu', Kosovo i sve srpske države te ih ujediniti. Živjela velika Srbija, završio je svoj govor Šešelj.

Šešelju ovo nije prvi put. Nakon povratka na slobodu 1. travnja zapalio je hrvatsku zastavu ispred beogradske Palače pravde. Tada je tvrdio da je to njegov odgovor hrvatskim političarima koji ga, kako je rekao, već mjesec dana napadaju kao da su udareni topuzom u glavu. Republiku Hrvatsku nazvao je 'ustaškom državom'.


Provokacija iz Srbije

Na Nikolićevu izjavu da ''stradanje srpskog naroda i patnju Hrvati slave kao svoju pobjedu i dan kada su obnovili državu, koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera", odgovorio je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović da je "jadan" i da "očito ima problema s prošlošću, ali i budućnošću".

Podsjetimo i ponovimo još jednom, Oluja je bila lagalna i legitimana vojno-redsrastvena akcija koju je podržavao i svijet a kojom je u samo 5 dana oslobođen veliko dio okupiranog hrvatskog teritorija, bila je i uvod za osobađanje Vukovara od srpskog agresora.

hrt/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre