ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700 adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


28.travnja 2015.

TUŽITELJ ZA RATNE ZLOČINE
Srbijanska vlada koči istrage o logorima

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u razgovoru za HRT priznao je kako ih u istragama o šest logora u Srbiji u koje su odvođeni hrvatski zarobljenici nakon okupacije Vukovara koči srbijanska vlada, pa su istrage i dalje bez rezultata.

“Između ostalog, mi smo pod pritiskom izvršne vlasti – u tom smislu da smo mnogo aktivniji u istraživanju zločina u kojima su žrtve druge nacionalnosti, a ne srpske žrtve. To je jedno od velikih opterećenja pod kojim radimo”, rekao je za HRT Vukčević.

Tužitelj Vukčević poručio je da neće odustati od istrage. “Mi i dalje radimo po pitanju logora, jer je naša dužnost da to istražimo do kraja. Iako neke odgovore nismo dobili, mislim da ćemo to završiti. Napravili smo određene korake u pravcu rasvjetljavanja, ali nismo došli do kraja. Mislim da ćemo to završiti “, kazao je.

Rehak: Nemamo saznanja je li dokumentacija iz Zagreba otišla za Beograd

“Njihove državne institucije pokušavaju sve ono što su napravili skloniti da javnost, i njihova i svjetska, ne sazna što se dogodilo”, smatra Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srbijanskih koncentracijskih logora.

Posebno ističe da je Mladen Bajić, državni odvjetnik u vrijeme kada su predali dokumentaciju, sve ignorirao: “Složili smo dokumentaciju i 2002. godine smo je dali državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, oko 100 kilograma materijala i iskaza na osnovu čega su se trebali pokrenuti kaznene prijave. Poslije toga smo pokrenuli još devet kaznenih prijava protiv oko 1000 ljudi koji su bili direktno ili indirektno krivi za stradanja za vrijeme srpske agresije, a do dan danas ništa se nije napravilo.”

“Nemamo saznanja je li dokumentacija iz Zagreba otišla za Beograd. Kada smo pokrenuli tužbu u Srbiju dobili smo odgovor da je to zastarjelo, a od naših državnih institucija i Ministarstva pravosuđa i pravnih organa iz Hrvatske imamo samo moralnu i nismo imali nikakvu drugu pomoć”, rekao je Rehak.

Zaključio je kako mnogi znaju što je bilo, ali to ne žele priznati: “Srbi sve što su napravili da nije dobro sakriju tako hladno, 20 i nešto godina ne zna nitko na njihovim prostorima što se zapravo dogodilo. Imate puno učesnika u logorima, ali nitko od njih neće priznati da je tamo bio logor.”

Preko 7000 branitelja i civila prošlo je kroz logore

Hrvatski zarobljenici nakon okupacije Vukovara odvedeni su u Srbiju. Stajićevo kod Zrenjanina samo je jedan od logora gdje su tragovi mučenja još uvijek vidljivi po zidovima. Gledajući brojčano – kroz srbijanske logore prošlo je više od 7 000 branitelja i civila a samo u Stajićevu bilo je njih gotovo dvije tisuće.

Na sve podsjeća i vojni tužitelj potpukovnik Lakić Đorović koji je preživio više atentata i premlaćivanja zbog istraga koje je vodio. On se s logorima susreo početkom 1992., i to kao branitelj hrvatskih zarobljenika u logoru Sremska Mitrovica koji su, kaže, bili izloženi brutalnoj torturi prilikom ispitivanja. On ističe da se ne radi o zlostavljanju nesretnih ljudi, već gotovo ubojstvu.

Unatoč svemu, još uvijek nije zadovoljena pravda za sve one koji su prošli logore.

(narod.hr/hic)Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre