HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

patria-promocija
David Cameron08.svibnja 2015.
PARLAMENTARNI IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI
Davidu Cameronu može početi sa slavljem, konzervativci osvojili najviše mjesta u parlamentu.

LONDON: Konzervativci sadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona osvojit će najviše zastupničkih mjesta. No ipak neće imati većinu u novom sazivu parlamenta, to su pokazale izlazne ankete nakon zatvaranja birališta na općim izborima u Velikoj Britaniji.
Prema anketama, konzervativci osvajaju 316 zastupničkih mandata, a oporbeni laburisti osvajaju 239 mjesta.
Škotska nacionalna stranka (SNP) trebala bi imati 58 mjesta, dok liberalni demokrati osvajaju 10 mandata u 650-članom parlamentu, pokazale su ankete koje su objavile nacionalne televizijske mreže.

Koalicija konzervativaca i liberalnih demokrata, koja se nalazi na vlasti od 2010., zajedno osvaja 326 zastupničkih mjesta, što znači da će Cameron najvjerojatnije dobiti još jedan mandat na čelu vlade, prenosi HINA.

Pred konzervativcima premijera Camerona stoga je još pet godina vladanja Britanijom nakon neočekivano dobrih izbornih rezultata no bit će suočeni s obnovljenim pozivima škotskih nacionalista, koji su ostvarili iznadprosječne rezultate, za neovisnošću Škotske.

Vođa oporbenih laburista Ed Miliband, iako još nije priznao poraz, u petak rano ujutro kazao je kako "duboko žali" zbog "vrlo razočaravajuće i teške noći".

Cameron je kazao kako se nada da će formirati vladu nakon što je njegova stranka imala "moćnu noć".

Ranija procjene BBC-ija je bila da bi Cameronova stranka mogla osvojiti i do 325 mandata. U praksi više od 323 mandata u parlamentu znači većinu jer zastupnici iz sjevernoirskog Sinn Feina odbijaju sjesti u zastupničke klupe.

Laburisti bi prema izlaznim anketama mogli osvojiti tek 239 mandata i to bi bio njihov najgori izborni rezultat u posljednjih 30 godina.

Škotska nacionalna stranka (SNP) premoćno je u četvrtak pobijedila na britanskim općim izborima u Škotskoj, što bi moglo potaknuti novu bitku za neovisnost te britanske pokrajine.Nakon što su objavljeni rezultati u više od polovice škotskih izbornih jedinica, SNP je osvojio sva mjesta, a prema izlaznim anketama ta bi stranka trebala dobiti 58 od ukupno 59 škotskih mandata.

Ipak u slučaju premoćne izborne pobjede SNP bi mogao ponovno biti isključen iz buduće britanske vlade koju će po svemu sudeći formirati Cameron, što bi moglo dovesti do novih konfrontacija oko škotskih nastojanja za ostvarivanjem veće autonomije odnosno neovisnosti.

Ako takav rezultat bude potvrđen, SNP ne bi imao ključnu prevagu u parlamentu kojoj se nadao uoči izbora. Analitičari su prije izbora ocjenjivali da bi potencijalna koalicija SNP-a i laburista mogla srušiti Camerona i sastaviti novu vladu.
Škotska je uvijek bila snažna utvrda laburista a na ovim izborima oni bi mogli ostati bez i jednog mandata u toj pokrajini, predajući sva svoja zastupnička mjesta SNP-u koji je na prethodnim izborima 2010. osvojio samo šest mandata.

 

rtl/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre