HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 

03.siječnja 2020.
ODNOSI SE JOŠ VIŠE ZAOŠTRAVAJU
Amerikanci ubili istaknutog iranskog generala

Qassem Suleimani i Trump

Generala Qassema Suleimania, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u noćis četvrtka na petak američke snage u Iraku, po nalogu predsjednika Donalda Trumpa, javljaju svjetske novinske agencije.

General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke, u pratnji lokalnih milicija koje podržava Iran, kad je ubijen u američkome zračnom napadu.

Iračka vojska objavila je fotografije i snimke uništenog i zapaljenog vozila u kojemu se nalazio zapovjednik Soleimani, koji se u Iranu smatrao božanstvom, a predviđali su da bi mogao postati budući predsjednik.


Američki mediji izvijestili su da su general Soleimani i pripadnici proiranskih milicija napuštali bagdadsku zračnu luku u dvama automobilima kada su pogođeni u napadu američkim dronom. Zapovjednik je navodno stigao iz Libanona ili Sirije.

Navodno je nekoliko projektila pogodio konvoj te je još najmanje osmero ljudi poginulo. Iranska revolucionarna garda priopćila je da je među poginulima zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.

Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da "kriminalce čeka teška osveta" za ubojstvo Sulejmanija. Također je najavio tri dana žalosti.

Američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je svoje državljane da žurno napuste tu zemlju zbog povišenih napetosti u Iraku i regiji nakon ubojstva generala.

Jutro nakon napada podrugljiva američka zastava s otiscima stopala raširena je na jednoj od bagdadskih prometnica.

TKO JE UBIJENI GENERAL

Qassem Suleimani, najmoćniji je iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde.

Suleimani je u Iranu stekao gotovo mitski status, a na čitavom Bliskom istoku uživao je veliko poštovanje zbog svoje uloge u ratu s džihadistima Islamske države (ISIS). Kao zapovjednik Qudsa, bio je odgovoran za koordiniranje raznih šijitskih militanata odlučnih da obrane Bagdad nakon što su ISIS-ovci osvojili ključni grad Ramadi, koji je od prijestolnice udaljen tek stotinjak kilometara.

U međuvremenu je prerastao u prvog i glavnog iranskog operativca za Irak, a često ga se spominjalo i kao 'čovjeka broj 2' u samom Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, kojemu je kao zapovjednik Qudsa bio i formalno izravno podređen. Čak ga se navodilo kao mogućeg budućeg državnog čelnika.

Reorganizirao razbijenu Asadovu vojsku

Prije uloge u iračkom dijelu ratnih borbi s ISIS-om, reorganizirao je gotovo razbijenu vojsku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja je uz svesrdnu rusku pomoć povratila kontrolu nad dobrim dijelom Sirije. Vrlo je značajna bila i njegova uloga u susjednom Libanonu, u kojem je bio ključni čovjek za podršku Hezbollahu, a u čitavoj je regiji bio tijesno povezan s vodstvima raznih paravojnih organizacija šijitskih muslimana. Njegov uspon započeo je tijekom Iransko-iračkog rata 80-ih godina prošlog stoljeća, a na čelo Qudsa došao je 1998. godine.

Zbog njegove direktne uključenosti u niz sukoba na Bliskom Istoku tijekom zadnja dva desetljeća Suleimanija se smatralo ključnim strategom iranskih operacija u Iraku, Siriji, ali i šire od toga, piše New York Times. Štoviše, bio je na glasu kao najefikasniji vojni obavještajac u cijeloj regiji.

Tako ga je jedan irački obavještajac opisao kao "jedni autoritet za iranske akcije u Iraku".

S obzirom na dugogodišnje neprijateljstvo SAD-a i Irana, Amerikanci Suleimanija u kontekstu njegovih brojnih ratnih uloga smatraju teroristom odgovornim za smrt stotina njihovih vojnika na bliskoistočnim bojišnicama.

Poruka Trumpu

Dobro se pamti poruka koju je 2007. godine uputio tadašnjem američkom generalu Davidu H. Petraeusu.

- Generale Petraeus, morali bi ste znati da ja, Qassem Suleimani, vodim iransku politiku u Iraku, Libanonu, Gazi i Afganistanu. Veleposlanik u Bagdadu je pripadnik Qudsa, njegov nasljednik također će biti Quds. Potom je Petraeus u pismu tadašnjem ministru obrane opisao Suleimanija kao osobu koji istinski predstavlja zlo.

Osamnaest mjeseci prije pogibije, Suleimani je Donaldu Trumpu poslao upozorenje koje danas zvuče proročanski.

- Gospodine Trump, kockaru, govorim vam, znajte da smo blizu vas na mjestu na kojemu mislite da nismo. Vi ćete započeti rat, ali mi ćemo ga završiti, poručio je američkom predsjedniku.

pogledajte galeriju koju je priredio jutarnji.hr

jutarnji.hr/ HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre