HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/

29.lipnja 2019.
SUMMIT U OSAKI
Članice G20 postigle sporazum o klimi; postignut dogovor između SAD-a i Kine

Osaka G20


Članice G20, skupine najrazvijenijih zemalja svijeta, postigle su danas u Osaki sporazum o klimi, no u njemu, kao i na prethodna dva summita, ne sudjeluju Sjedinjene Države, objavili su francuski i njemački predstavnici na skupu. 

- Prihvaćen je tekst o klimi, doznaje se iz okruženja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona
prije završne sjednice i zatvaranja skupa G20.

Ovaj sporazum, u formatu 19+1, reafirmira potporu 19 država, uključujući Kinu, Francusku i Njemačku, velikom sporazumu protiv klimatskih promjena, potpisanom 2015. u Parizu, iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle 2017. Sporazum je na summitu u Osaki postignut jutros, nakon dugih pregovora koje je otežavala namjera SAD-a da blokira deklaraciju na isti način kako je to učinio kad su bile u pitanju deklaracije G20 iz Hamburga 2017. i Buenos Airesa 2018., objavilo je francusko predsjedništvo. 

Posljednjih dana spominjalo se da neke od velikih zemalja razmatraju moguće povlačenje iz sporazuma, približavajući se američkim pozicijama, no francusko predsjedništvo objavilo je da je svih 19 država "potvrdilo svoju potporu sporazumu iz Pariza".

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se članice G20 u Osaki, vezano uz klimu, složile oko teksta vrlo sličnog onomu otprije godinu dana, nakon veoma teških pregovora.


U Osaki postignut dogovor između SAD-a i Kine


Nakon višemjesečnog trgovinskog rata čelnici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping sastali su se na marginama summita G20. Dogovorili su se da će nastaviti pregovore. Osim toga Trump je američkim tvrtkama odobrio da posluju s kineskim telekomunikacijskim divom Huaweijem. Odnosi dviju najjačih ekonomija svijeta bili su u velikoj krizi nakon što je Trump uveo sankcije Kini. 

Činilo se, bar zadnjeg dana dvodnevnog summita, da je on iz G-20, postao bilateralni summit - Kine i SAD-a. Strah od trgovinskog rata između Washingtona i Pekinga koji bi se mogao proširiti i na druge zemlje, toliko je uzdrmao svjetska tržišta da je volja svjetskih čelnika bila na opasnom testu neposredno pred početak susreta na vrhu 19 najrazvijenih zemalja i EU-a u japanskoj Osaki.

Lideri dvije najveće svjetske ekonomije složili su se da će ponovno pokrenuti trgovinske pregovore. Washington neće uvesti nove carina na 300 milijardi kineskog izvoza, što je značajan signal predaha u iscrpljujućem trgovinskom ratu. 

Predsjednik Trump pozicionirao je svoje trgovinske razgovore s Xi Jinpingom kao pobjedu za SAD, ali je možda dao Pekingu točno ono on želi Huaweiju.

Naime, nakon što je zbog povezanosti s kineskom državom Huawei proglasio sigurnosnom prijetnjom, svim tvrtkama u svojoj zemlji zabranio poslovanje s kineskim telekomunikacijskim gigantom, vršio i pritisak na saveznike da mu zabrane pristup na svoja područja - od danas je američkim tvrtkama ponovno dopušteno prodavati svoje proizvode Huaweiju.

Uoči razgovora američki je predsjednik izjavio da je spreman na "povijesni" trgovinski sporazum s Kinom. 

- Bit će to od povijesne važnosti, ako postignemo trgovinski sporazum. Potpuno smo otvoreni za to, rekao je Trump. 

Kineski predsjednik inzistirao je, pak, uoči razgovora na tome da je "dijalog" mnogo poželjniji od "sukobljavanja".

- Tijekom četrdeset godina velike su se promjene dogodile na međunarodnoj sceni i u kinesko-američkim odnosima, no glavne činjenice ostale su nepromijenjene. Kina i Sjedinjene Države profitirale su od suradnje i gubile zbog sukobljavanja. Suradnja i dijalog bolji su od sukoba, rekao je kineski predsjednik. Dodao je da je "spreman danas razmijeniti stajališta o fundamentalnim pitanjima koja se tiču razvijanja kinesko-američkih odnosa, određivanja smjera njihova razvoja u nadolazećem razdoblju te unapređivanju tih odnosa utemeljenih na suradnji i stabilnosti".

Nekoliko je svjetskih čelnika u petak,prvog dana summita u Osaki, upozorilo da su rastuća trvenja u kinesko-američkim trgovinskim odnosima prijetnja globalnom rastu.


hrt.hr/HIC.hr
foto: Reuters

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre