HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

23.listopada 2018.
SVIREPO UBOJSTVO
Dijelovi tijela ubijenog novinara Khashoggi pronađeni u vrtu saudijskog konzula

saudijski konzulat u Turskoj

Turska policija dosad je pretražila prostorije i prostor oko konzulata, rezidenciju saudijskog konzula te obližnju šumu, u koju vjeruju da je odneseno tijelo ubijenoga novinara Khashoggia.

Dijelovi tijela saudijskog novinara Jamala Khashoggija pronađeni su u dvorištu kuće saudijskog glavnog konzula. Tu vijest objavio je Sky News pozivajući se na svoje izvore, piše vecernji.hr.

Tijelo novinara bilo je raskomadano, a lice unakaženo, dodali su. Ranije u utorak je turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao da postoje snažni pokazatelji da je ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija bilo planirano, da je ubijen na "gnjusan način" i da odgovornima treba suditi u Turskoj.

Erdogan je u govoru u parlamentu izrazio nezadovoljstvo time što Saudijci za ubojstvo optužuju svoje agente i pozvao da se ubojicama sudi u Istanbulu i da se raspravi o Bečkoj konvenciji i pravu međunarodnih ugovora koji daju diplomatski imunitet.

Kazao je kako je dio saudijskih agenata počeo stizati u Istanbul dan prije ubojstva, a kako su kamere u konzulatu prije ubojstva isključene. Trojica agenata su istražili Beogradsku šumu na sjeveru grada i grad Yalovu koji se nalazi južno. Te lokacije se spominju kao mjesta gdje je odbačeno Khashoggijevo truplo.

Erdogan je naglasio da je riječ o planiranoj akciji i političkom ubojstvu te da u istrazi preostaju tri pitanja: zašto je 15 ljudi stiglo u Istanbul u vrijeme ubojstva i na čiju naredbu, zašto zgrada konzulata nije odmah otvorena nego tek nakon nekoliko dana te tko je "lokalni suradnik" turskog podrijetla koji je navodno odnio tijelo ubijenog novinara. Upozorio je da istraga neće biti dovršena dok se ne nađu odgovori na ta pitanja.

Potvrdio je da 18 ljudi, uhićenih u Saudijskoj Arabiji, odgovaraju zaključcima turskih obavještajaca te da je saudijskom kralju Salmanu poručio kako je saudijski konzul u Istanbulu nekompetentan, da je smijenjen s dužnosti i vraćen u domovinu.


Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u ponedjeljak je istaknuo kako Turska dosad nije podijelila ni jednu informaciju ni s jednom zemljom o istrazi o tom ubojstvu.

Khashoggi, američki državljanin i vodeći kritičar bin Salmana, nestao je nakon što je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Pisao je kolumne za američki Washington Post, a lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja jer je kritizirao neke odluke prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, praktičkog čelnika te kraljevine te njezinu vojnu intervenciju u Jemenu.

Khashoggi je u konzulat u Istanbulu išao po dokument za vjenčanje, a nakon toga više nije viđen.


Američki CNN objavio je snimke koje prikazuju saudijskog operativca kako, istoga dana kada je novinar ubijen, napušta konzulat u Khashoggijevoj odjeći, noseći lažnu bradu i naočale.

Turska je obećala da će otkriti sve što se dogodilo Khashoggiju te da ništa neće ostati prešućeno. "Od samog početka stajalište našeg predsjednika je jasno: ništa neće ostati skriveno u vezi s tim slučajem. Na pravnom planu ići ćemo do kraja," rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.
vecernji.hr /HIC.hr
foto: rtl

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre