HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hrgrčka zastava13.srpnja 2015.
DOGOVOR POSTIGNUT
Grčka ostaje u EU zoni

Nakon 17 sati razgovora na najvišoj razini i šest različitih nacrta zaključaka o kojima se pregovaralo, cjenkalo, uvjeravalo i ucjenjivalo - u Bruxellesu je postignut dogovor o Grčkoj. 

Objavio je to predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na svojem profilu na Twitteru. U kratkoj poruci stoji da je sve spremno za novi program pomoći iz Europskoga stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.

"Summit eurozone postigao je jednoglasan dogovor", poručio je na Twitteru. 
U kratkoj poruci dodao je da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme. 


"Sporazum je postignut. Grčka ostaje unutar eurozone. Europa je pobijedila" objavio je francuski predsjednik Francois Hollande na Twitteru.
Nešto ranije, nakon više od 17 sati pregovora, i belgijski premijer Charles Michel poslao je kratku poruku na Twitteru da je dogovor postignut.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro nakon ove vijesti cijene dionica snažno porasle.

Sastanak čelnika 19 zemalja eurozone, koji je započeo u nedjelju popodne, najčešće je vođen u užem krugu u kojem su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i grčki premijer Alexis Tsipras pokušavali dogovoriti kompromis koji bi onda bio predstavljen svim čelnicima. 

Podloga za pregovore bio je dokument na četiri stranice, koji su pripremili ministri financija eurozone u subotu i nedjelju. U tom su dokumentu, prema zadnjim informacijama, za Grčku sporna dva pitanja - predaja grčke imovine od 50 milijardi eura vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu i ti prihodi bi se koristili za smanjenje grčkog duga - te pitanje daljnjeg sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom programu financijske pomoći. 

Tijekom noći grčki je premijer prihvatio sve mjere štednje, strukturne reforme i privatizacijske zakone na koje ranije nije pristajao, i koje je grčki narod na referendumu odbacio. Te su zakonske primjedbe sada uvjet za svaki nastavak pregovora i moraju se izglasti do srijede. Slični teški pregovori čekaju grčkog premijera i po povratku u Atenu.


hrt/hic
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre