HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 


26.travnja 2019.
ZAVRŠEN PRVI POSJET RUSIJI
Kim Jong Un u Vladivostoku se sastao s Putinom
Kim Jong Un i Putin

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u srijedu je privatnim vlakom doputovao u Rusiju. U Vladivostoku se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Usuglasili su se o jačim vezama dviju država.
Uz to Putin je ponudio pomoć Kimu u rješavanju zastoja pregovora o normalizaciji odnosa s SAD-om.

Punih 17 godina nakon susreta s Kimovim ocem, ruski vođa želi odaslati poruku da je Rusija neizostavni igrač u rješavanju bilo kojeg globalnog problema. Kim, pak, upozorava Trumpa da Pjongjang nije u podređenom položaju i da još ima manevarskog prostora za pregovaračkim stolom.

- S predsjednikom Putinom vodio sam sadržajne i iskrene razgovore o razvijanju prijateljskih odnosa naših dviju zemalja, osiguravanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i u regiji, te o zajedničkim interesima kada je riječ o međunarodnim izazovima, kazao je Jong-un.

U razgovorima koji su trajali više od tri sata Putin je pozdravio normalizaciju odnosa dviju Koreja, kao i Kimovu želju da popravi odnose s Bijelom kućom. Odao je priznanje sjevernokorejskom vođi zbog stabilizacije Korejskog poluotoka posljednjih mjeseci. Ipak, dok režim u Pjongjangu ne obustavi razvoj svojeg nuklearnog programa, Moskva će poštovati režim međunarodnih sankcija.

- Što je denuklearizacija? Donekle je to razoružavanje Sjeverne Koreje. Ponovit ću još jednom ono što neprestano govorim, a to je stav i službenog Pjongjanga - Sjeverna Koreja treba sigurnosna jamstva, kao i jamstva glede očuvanja njezina suvereniteta. Kakva druga jamstva to mogu biti osim međunarodnoga prava?, pita se Putin.

Prevedeno, Rusija se zalaže za multilateralni pristup i povratak šesterostranim pregovorima, koji uključuju dvije Koreje, Kinu, Japan, Rusiju i SAD, a koji su nakon 16 godina od prvog sastanka i Trumpova diplomatskog soliranja u slijepoj ulici.

O razgovorima s Kimom Putin će izvijestiti i Washington i Peking, kojemu se sjevernokorejski režim i vojno i trgovinski okrenuo nakon raspada SSSR-a. Kim je na susretu održanom u sveučilišnom kampusu na otoku ispred Vladivostoka zatražio ekonomsku podršku Rusije. Putin je u prošlosti već otpisao većinu sjevernokorejskog duga iz sovjetske ere, kao znak dobre volje.

- Izravna željeznička veza između juga Korejskog poluotoka i sjevera Rusije, koja se nastavlja na Transsibirsku željeznicu... Moguće polaganje cijevi za plinovod i naftovod, te izgradnja novih dalekovoda... Sve to moguće je u suradnji s Rusijom. To je u interesu i Južne Koreje. U Seulu, međutim, ne mogu samostalno odlučivati zbog savezništva s SAD-om. Tu sve staje, kazao je Putin.

Prvog međusobnog susreta dvojica čelnika sjećat će se i po darovima. Putin je dobio korejski ceremonijalni mač.


Uoči susreta dva državnika


Savjetnik Kremlja Juri Ušakov uoči susreta je rekao novinarima da je prvi susret dvojice predsjednika
 "ključan događaj u bilateralnim odnosima između dviju zemalja".

Posjetom Rusiji, Sjeverna Koreja želi učvrstiti inozemnu podršku svojim gospodarskim razvojnim planovima nakon što je u veljači propao summit predsjednika SAD-a i Sjeverne Koreje zbog čega su zastali pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i ukidanju sankcija.

- Nakon neuspješnog summita u Hanoiju, Kim vjerojatno želi pokazati da je tražen među svjetskim liderima i da na raspolaganju ima više mogućnosti, rekao je profesor s Dalekoistočnog federalnog sveučilišta u Vladivostoku Artyom Lukin. Dodao je kako Kim ne želi biti previše ovisan o Washingtonu, Pekingu i Seulu.

Sjedinjene Države u ožujku su nametnule nove sankcije sjevernokorejskom nuklearnom programu, uslijed propasti razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Vijetnamu u veljači. Trump je rekao da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.Jong Un smijenio "desnu ruku"

Sjevernokorejski čelnik smijenio je svog najbližeg suradnika Kim Yong Chola, glavnog pregovarača s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap navodeći dužnosnika južnokorejskoga parlamenta. Kim Yong Chol bio je čelnik Odjela ujedinjene fronte, tijela sjevernokorejske Radničke stranke koje se bavi odnosom s Južnom Korejom i sve više sa SAD-om. Yonhap nije dao objašnjenje za tu smjenu.

Dragan nikolić (HRT)/HIC.hr
foto:reutersVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre