HIC grbovi-500-100
svijet-vijesti


hrvatsko predsjedanje
Vijećem EU-a
1.sječanj -
30.lipnja 2020.

logo HR-predsjedanje-EU-om

07.veljače 2020.
ZARAZA KORONAVIRUSOM
Na japanskom kruzeru koronavirusom zaražena 61 osoba

na jpanskom keuzeru 61 osoba zaražena koronavirusomNa japanskom kruzeru broj osoba zaraženih koronavirusom popeo se na 61 , a testiranje tisuće putnika se nastavlja. Kruzer Diamond Princess s 3.700 putnika u karanteni je od pristanka u luku Yokohama u ponedjeljak nakon što je koronavirus otkriven muškarcu koji se u siječnju u Hong Kongu iskrcao s tog broda.

Putnici, koji su bili obaviješteni da će možda morati ostati na brodu 14 dana čak i ako se njihov nalaz pokaže negativan, izašli su na palubu, neki pozdravljali kamermane, a drugi su snimali fotografije. Na pitanje medija rekli su da na kruzeru vlada velika nelagoda jer su zatvoreni u kabinama iz straha da ne dođu u dodir s bolesnicima.

Testirano je 273 ljudi, od kojih je 61 osoba pozitivna na koronavirus. Testirani putnici su pokazivali simptome ili su bili u bliskom kontaktu s osobama koje su razvile simptome, navodi ministarstvo zdravstva. Dodatna testiranja provest će se ako ostali putnici počnu pokazivati simptome bolesti. Pacijente će prevesti u bolnice u Tokiju i susjedne gradove.


Stručnjaci navode da se virus može prenijeti kašljanjem i kihanjem zaražene osobe, ali i širiti preko kontaminiranih površina. Na kruzeru se nalazi i šestero hrvatskih državljana, a zasad nije poznato nalaze li se među zaraženima.

U Italiji i Velikoj Britaniji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a u objema zemljama riječ je o trećem otkrivenom slučaju. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je u 24 zemlje izvan Kine zabilježeno 225 slučajeva zaraze koronavirusom, uz dva smrtna slučaja. Dosad je najmanje 636 ljudi u Kini umrlo od koronavirusa, a broj potvrđenih slučajeva porastao je na više od 31.100 osoba.
Hrvati na japanskom kruzeru su dobro

Šestero hrvatskih državljana u karanteni na japanskom kruzeru je zbrinuto i zasad nisu na popisu zaraženih koronavirusom, izvijestio je organizator putovanja, tvrtka Princess Cruises.

 Hrvatski državljani su zbrinuti, potvrdili su u četvrtak i iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Iz tvrtke Princess Cruises obavijestili su da su svim putnicima osigurani hrana, piće, lijekovi i druge potrepštine, a putnicima je također osigurana internetska i telefonska veza kako bi mogli ostati u kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima.

hrt/HIC.hr
foto: REUTERS


zastave-stalci-koplja


 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre