HIC božićne kuglicezlatnici i srebrnjaci

 


11.studenog 2020.
NAKON PREDSJEDNIČKIH IZBORA
U Pentagonu se nižu ostavke nakon što je Trump smjenio ministra obrane

Pentagon

Američko ministarstvo obrane objavilo je u utorak da su trojica najviših dužnosnika dala otkaz u krajnje neobičnom grupnom egzodusu dan nakon što je predsjednik Donald Trump smijenio ministra obrane.

Ostavke su dali James Anderson, zadužen za kreiranje politike Pentagona, Joseph Kernan, podtajnik u ministarstvu obrane za obavještajne poslove, i Jen Stewart, predstojnica ureda ministra obrane.

Među zamjenama je i Anthony Tata, umirovljeni brigadni general i konzervativac koji daje zapaljive komentare o islamu i bivšem predsjedniku Baracku Obami. Tata će preuzeti dužnost formiranja politike Pentagona, dok će Kash Patel, bivša pomoćnica pro-Trumpovu zastupniku Devinu Nunesu, preuzeti dužnost predstojnice ureda.

Smjene su se dogodile samo nekoliko dana nakon što je Trump izgubio na predsjedničkim izborima, iako još uvijek tvrdi da je pobijedio.Otkaz ministru putem twittera

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je objavio na svom Twitter profilu da je dao otkaz ministru obrane.

"Drago mi je što mogu objaviti da će Christopher C. Miller, uvaženi direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, postati ministar obrane", napisao je Donald Trump u kratkoj objavi.

Dodao je kako će Miller obavljati super posao i da je gotovo s Esperom. Zahvalio mu je na službi
Esperova smjena nije bila posve neočekivana jer Trump ima običaj smjenjivati dužnosnike koji se ne slažu s njim, pa je njegov odnos s Esperom bio napet od ljeta. Esper se javno distancirao od Trumpa zbog njegovih ideja o gušenju prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja.

Od tada je postao opipljiv gubitak Esperova utjecaja i on je nestao s pozornice, više nije davao intervjue i držao je samo unaprijed pripremljene govore.

Christopher Miller postaje privremeni ministar do 20. siječnja 2021. Tehnički on je peti šef Pentagona Donalda Trumpa, nakon Jima Mattisa, Patricka Shanahana i Richarda Spencera koji je nakratko morao preuzeti funkciju dok se čekalo da Senat potvrdi Marka Espera u srpnju 2019.


hrvatski šah, kompletdnevnik.hr/ HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre