HIC
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

31.siječnja 2019.
VENEZUELA IZMEĐU RUSIJE I AMERIKE
Napeto stanje u Venezueli, Maduro optužuje SAD da priprema državni udar.

Maduro i Guaido

Stanje u Venezueli sve je napetije. Zemlja i dalje ima dva predsjednika. Izabranog Nicolasa Madura i samoproglašenog Juana Guaidoa. Maduro obilazi vojne baze, a Guaido s oporbenim pristašama prosvjeduje na ulicama glavnoga grada. Obojica tvrde da je revolucija u zemlji tek počela.

Juan Guaido s prosvjednicima

Tisuće predstavnika venezuelske oporbe, na čelu sa samoproglašenim predsjednikom Juanom Guaidom, prosvjedovale su u srijedu ne bi li privoljele vojsku da okrene leđa predsjedniku Nicolasu Maduru koji pokušava zbiti redove.

- Ne pucajte u narod koji se bori i za svoju obitelj. To je naredba, vojnici domovine, (...) dosta je!, pozvao je Juan Guiado, 35-godišnji zastupnik i predsjednik parlamenta u kojemu većinu ima oporba, na skupu na najvećem sveučilištu u Caracasu.

Okružen mnoštvom novinara i aktivista, Guaido je u bijeloj kuti išao u povorci u društvu sa zdravstvenim radnicima.

- Ponovno imamo snažnu većinu koja može promijeniti zemlju u teškoj gospodarskoj krizi, rekao je optimistično.

- S Guaidoom je došla nada, pjevali su njegovi pristaše, udarajući u lonce, pušući u rogove i noseći transparente sa sloganom "Oružane snage, otkrijte svoje dostojanstvo" i "Maduro uzurpator".

Uoči prosvjeda Guaidoa je u telefonskom razgovoru ohrabrio Donald Trump.

Prema priopćenju Bijele kuće, dvojica čelnika su se "dogovorila da će održavati redovite kontakte kako bi pomogli da se ponovno uspostavi stabilnost u Venezueli".Maduro optužuje Washington

To je bilo dovoljno da Maduro optuži Washington za pripremu državnog udara.

Prateći vojne vježbe u Caracasu, socijalistički čelnik pozvao je vojsku na jedinstvo, nakon što su joj poziva na pobunu uputili SAD i Guaido, koji je vojnicima obećao amnestiju.

- Želite li da u Venezueli vlada marionetska vlada 'gringosa'?, upitao je na skupu mlade Venezuelce, koji su mu odgovorili "Ne!".

Diplomatski pritisak SAD-a sve više raste: budući da je bio prva zemlja koja je prihvatila Guaidoa kao predsjednika, sada ističe da su sve mogućnosti na stolu, pa i vojna intervencija.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pohvalio mobilizaciju venezuelske oporbe kako bi privoljela vojsku da okrene leđa predsjedniku Maduru, nazivajući je "borbom za slobodu".

- Veliki prosvjedi diljem Venezuele danas protiv Madura. Borba za slobodu je počela!, objavio je predsjednik SAD-a na Twitteru.

U devet dana prosvjeda poginulo je četrdesetak ljudi, a više od 850 je uhićeno, pokazuju podatci Ujedinjenih naroda.

Velika je opasnost od građanskih nereda u toj naftom bogatoj zemlji s 32 milijuna stanovnika.Rusija saveznik Nicolasa Madura

Nicolas Maduro, kojeg podupiru Peking i Moskva, njegovi saveznici i financijeri, upozorio je u srijedu da Venezuela "svaki mjesec prima rusko oružje najmodernije u svijetu".

Neuobičajeno slijetanje ruskog putničkog zrakoplova u Caracas zapalilo je u društvene mreže koje nagađaju o svrsi njegova dolaska, nakon što je Moskva poduprla svoga saveznika Nicolasa Madura u borbi protiv pokušaja predvođenih SAD-om da ga se svrgne s vlasti.

Boeing 777 s 400 sjedala u vlasništvu ruske tvrtke Nordwinds Airlines parkirao se na privatnom dijelu piste nakon što je sletio iz Moskve, pokazuju Reutersove fotografije i podaci servisa za praćenje zrakoplova.

Isti zrakoplov doletio je iz Moskve u Caracas 3. prosinca, pokazuju javno dostupni podaci, što se podudara s odlaskom Madura u Rusiju na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ni Nordwind ni venezuelske vlasti nisu željele komentirati zašto je zrakoplov stigao u Caracas.

No, zato su se razne teorije pojavile na društvenim mrežama: da je dovezao plaćenike, da će njime Maduro pobjeći iz zemlje ili da se tovari zlatom. Ni za jednu teoriju nema dokaza, no razna nagađanja svjedoče o atmosferi neizvjesnosti u zemlji dok se Maduro suočava s dosad neviđenim međunarodnim pritiskom da siđe s vlasti.

Prema javno dostupnim podacima, taj zrakoplov obično leti između Rusije i jugoistočne Azije. Ni Nordwind niti neki drugi komercijalni avioprevoznik ne nudi izravne letove Moskva-Caracas. Ruski list Novaya Gazeta prenio je da je avion stigao s dva člana posade, bez putnika. 


hrt/HIC.hr
foto:Reuters


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre