HIC  
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

17.listopada 2018.
PRONAĐERNI TRAGOVI UBOJSTVA
Novinar Jamal Khashoggi ubijen je u saudijskom konzulatu u Turskoj

saudijski konzulat u Turskoj

Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se sa saudijskim kraljem Salmanom kako bi razgovarali o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija dok se turska policija priprema na pretragu rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu u sklopu proširenja istrage.

Jamal Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu. Nestao je nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada, a tamo je došao kako bi izvadio dokumente za vjenčanje. Turski dužnosnici vjeruju da je tamo ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci snažno odbacuju.


Nakon razgovora sa Salmanom, Mike Pompeo se sastao i s ministrom vanjskih poslova Abdelom al-Džubeirom, kao i prijestolonasljednikom. Državni tajnik na sastanku s al-Džubeirom izrazio je zabrinutost zbog nestanka disidentskog saudijskog novinara, te je zavalio kralju Salmanu za njegovu odlučnost u provođenju istrage, objavio je State Department. Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je nakon sastanka Pompea i Džubeira rekla da su se oni složili o "važnosti produbljene i transparentne istrage" koja bi bila provedena u razumnom roku. Pompeu je princ prijestolonasljednik rekao da je Saudijska Arabija "snažna i dugogodišnja saveznica" Sjedinjenih Država.Zvjerski ubijen: Odrezali mu glavu i raskomadali ga


U srijedu je turski provladin dnevnik Yeni Safak objavio, dodajući da je imao pristup zvučnoj snimci događaja o tome što se događalo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, da je novinar Jamal Khashoggi mučen tijekom ispitivanja te da su mu prste odrezali saudijski agenti.Nakon toga mu je "odrubljena glava".

Tim od 15 saudijskih agenata, od kojih su neki povezani sa saudijskim princom Mohamadom bin Salmanom, su čekali ispred saudijskog konzulata u Istanbuli kada je u njega ušao Khashoggi.

Po turskom listu, na snimci se čuje saudijski konzul Mohamad al-Otaibi kako kaže: "Učinite to vani, donijet ćete mi probleme."

Potom mu neidentificirana osoba odgovara: "Ako želiš živjeti kada se vratiš u Saudijsku Arabiju, šuti." Al-Otaibi je iz Istanbula otputovao u utorak.

Nakon što su mu odrubili glavu i raskomadali tijelo, došao je forenzičar koji je agentima rekao da slušaju muziku dok se rješavaju tijela jer će im tako biti lakše.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle. Nakon što mu je pokazan ured saudijskog konzula, Mohamada al-Otaibija, agenti su Khashoggija počeli tuči i mučiti te su ga ubili i raskomadali, rekao je viši turski dužnosnik, izvještava New York Times

Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audiosnimka i videosnimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i potom ubijen" unutar konzulata, a potom je raskomadan.


Turska provjerava 'toksične materijale'

Turske vlasti kažu da imaju audio snimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu. Desetak turskih istražitelja je ušlo u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici. Forenzičari su uzeli uzorke tla kao i metalna vrata. Turski predsjednik Tayyip Erdogan iznio je mogućnost u razgovoru s novinarima u parlamentu da su dijelovi konzulata prebojani. "Istraga provjerava mnoge stvari kao što su toksični materijali i oni materijali koji se uklanjaju tako da ih se preboja", kazao je.


Slijedi daljnje pretraživanje konzulata

Tijekom prvotne pretrage konzulata CNN je izvijestio da se Saudijska Arabija sprema priznati da je Khashoggi ubijen tijekom ispitivanja koje je pošlo po zlu, nakon što je dva tjedna nijekala bilo kakvu upletenost u njegov nestanak. Međutim ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu je kazao da dosad nema nikakvog priznanja. Cavusoglu je dodao kako će policija ponovno pretražiti konzulat u utorak kao i konzulovu rezidenciju, a pretražit će se i vozila. Cavusoglu je rekao i da očekuje Pompea u Turskoj nakon Saudijske Arabije, te da će on donijeti više informacija.

Malokad je ubojstvo jednog novinara postalo globalna tema u tolikoj mjeri. Već traju nagađanja što razotkrivanje ubojstva istaknutog novinara, suradnika glasovitog Washington Posta, može značiti za saudijsku vlast i njezine odnose sa SAD-om i Zapadom. Svi se slažu kako će sada biti teško nastaviti prikazivati princa Mohammed Bin Salmana kao liberalnog reformatora u najvažnijoj zemlji Arabije.
hrt/HIC.hr
foto: rtl

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre