ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


prerušeni ISIL-ovac u žensku odječu16.ožujka 2015.
BORBA PROTIV ISIL-A
Iračka vojska osvojila Tikrit, pripadnici ISIL-a prerušeni u žensku odjeću pokušavaju pobijeći

Iračka vojska, uz potporu sunitskih i šijtskih ustanika, uspostavila je potpuni nadzor nad strateški važnim gradom Tirkitom na sjeveru zemlje. O tome je u suboru u Bagdadu izvjestio iraački ministar obrane Halid al-Obeidi.

Djelovi regularnih iračkih snaga još su 11. ožujka zauzeli središnje djelove grada, a narednih nekoliko dana provodili su akcije čišćenja od ostataka boraca tzv. Islamske države (IS). Istodobno su pod nadzor stavljena i velika prigradska naselja Al-Alam i El-Dour. Al-Alam je bio posljednje uporište terorističke organizacije Islamske države koje je treblo očistiti prije ulaska vladinih snaga i milicije u Tikrit a koji je pod kontrolom militanata od prošloga ljeta.

Iračke vlasti su javile kako se pripadnici Islamske države u Iraku prerušavaju u žene i tako pokušavaju pobjeći. Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije na kojima se vide našminkani muškarci odjeveni u žensku odjeću, a navodno su uhvaćeni dok su pokušavali pobjeći iz sjevernog Iraka.
Na fotografijama objavljenim na Instagramu vidi se kako iračka policija skida burke ispod kojih su se krili mladići i muškarci, prenosi Daily Mail.


Početak ofanzive

Oko 30.000 iračkih vojnika i pripadnika šijitske milicije počelo je veliku ofenzivu protiv terorističke organizacije Islamske države kako bi je protjerali iz sunitske pokrajine Salahudin, napose iz grada Tikrita.

Ofenziva je najveća vojna operacija u toj pokrajini otkako su ISIL-ovci osvojili dijelove sjevernog Iraka u lipnju 2014. i nastavili napredovati prema prijestolnici Bagdadu. U pokrajini Salahudin ISIL u rukama drži Tikrit (130 km od Bagdagda), rodni grad smaknutog bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, ali i druge gradove uz rijeku Tigris.
Više od 30 tisuća iračkih vojnika i dobrovoljaca, uz podršku zračnih udara, 3.ožujka su krenuli u najveću vojnu operaciju protiv ISIL-a te su krenuli u osvajanje Tikrita. Vojna operacija počela je samo nekoliko sati nakon što se irački premijer Haidar Al-Abadi u Samari sastao s vođama sunitskih plemena i uspio ih nagovoriti da se u operacije uključe i njihovi borci. Prije samog početka vojne operacije irački premijer Haidar Al-Abadi pozvao je sunitske borce da napuste redove ISIL-a obećavši im amnestiju. Pukovnik Abdel Wahab Al Saidi, zapovjednik vojne operacije, kazao je za Večernji list da iračke snage polako napreduju prema gradu s tri strane.
Snage sigurnosti napreduju u tri smjera, prema Tikritu , Ad-Davru (jug) i Al-Alamu (sjever),
 rekao je telefonski za agenciju AFP pukovnik iračke vojske. 

Borci ISIL-a pretrpjeli su velike gubitke pa su počeli masovno bježati izvan Tikrita. Irački vojni vrh iznenadio ih je ovim napadom i njegovom silinom dok su oni u miru pripremali obranu Mosula – istaknuo je pukovnik Al Saidi naglašavajući da je pitanje dana kada će Tikrit biti oslobođen od zlikovaca. Nakon oslobađanja Tikrita iračka vojska i dobrovoljci krenut će na grad Mosul, gdje će proglasiti i konačnu pobjedu nad ISIL-om u Iraku.


izvor:jutarnji.hr/vecernji.hr /hic

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre