Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
 


04.travnja 2015.
VELIKI PETAK
Papa Franjo predvodio križni put u rimskom Koloseumu

Papa Franjo predvodio križni put u Koloesumu

Papa Franjo u rimskom je Koloseumu predvodio tradicionalnu pobožnost križnoga puta. Ovogodišnja razmišljanja napisao je bivši biskup Novare, msgr. Renato Corti, a tema je Križ, svijetli vrhunac Božje ljubavi koja nas čuva. Pozvani smo da i mi budemo čuvari ljubavi.

U razmišljanjima se govori o progonima zbog vjere ili pravde, o obitelji, patnji te zlostavljanju maloljetnika. Osim kardinala Vallinija, Papina vikara za Rimsku biskupiju, križ će nositi osobe iz Svete Zemlje, Iraka, Sirije, Nigerije, Egipta i Kine, jedna vrlo brojna obitelj, zatim obitelj s posvojenom djecom te jedan bolesnik i redovnice iz Latinske Amerike.

Na križnom putu dolaze do izražaja Isusovi osjećaji i misli, kao da ga slušamo dok ide prema Kalvariji, te osjećaji koje Isusova muka pobuđuje u ljudima. Razmišljanja u cjelinu povezuje besplatna ljubav raspetoga Krista koja ljude čuva i poziva da čuvaju stvoreno i svako ljudsko biće.

Pod teretom križa u Isusu se mogu zamijetiti muškarci i žene: zatvoreni, osuđeni ili pak ubijeni, jer su vjerovali ili su se borili za pravdu i mir; u njegovoj žalosti i tjeskobi, jer ide ususret smrti, osobe koje je ranila samoća, napuštenost, ravnodušnost ili bolest. Trpljenje Bogočovjeka obuhvaća sve ono što danas ranjavaju mržnja, laž ili okrutnost srca. Dirljiva je pak slika razodjenutog i poniženog Isusa u usporedbi s trgovinom ljudskim bićima, djecom vojnicima, robljem i zlostavljanim maloljetnicima.

U razmišljanjima se govori o ženama i njihovoj ulozi u Crkvi, o Mariji, protagonistici golgotske drame; njoj se povjerava suvremena obitelj i sljedeća Sinoda o obitelji. Kad se govori o okrutnostima koje podnosi Isus, spontano se javljaju upiti o mučenju, smrtnoj kazni i nasilju. Spisi Bhattija, nekih crkvenih otaca, blaženoga Pavla VI. te blagopokojnoga Carla Marije Martinija obogaćuju razmišljanja, a na posljednjim postajama Isusove riječi, zamišljene, snažne i razorne, razdiru tišinu zaprepaštenja i straha od smrti na križu: „U tijelu sam sputan, ali sam u srcu slobodan, kao što sam slobodno išao ususret svojoj muci. Slobodan sam jer me ispunja ljubav koja želi obuhvatiti sve“.

izvor:hrt.hr/hic

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre