HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


08.svibnja 2019.
RELIGIJA
Papa Franjo završio posjet Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji

papa Franjo


Papa Franjo završio je svoj trodnevni posjet Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji. Na povratku 7. svibnja, papa Franjo u zrakoplovu je razgovarao s novinarima te na pitanje dopisnika Večernjeg lista Silvija Tomaševića o proglašenju Alojzija Stepinca svetim Papa je kazao kako ga zanima istina.

Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo, rekao je papa Franjo.


POSJET SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Nakon što je proveo dva dana u Bugarskoj papa Franjo stigao je u utorak u Sjevernu Makedoniju, zemlju koja je u siječnju promijenila ime. Obraćajući se vlastima u Skoplju, Papa je pohvalio pomiješanost raznih kultura, etičkih zajednica i vjeroispovijesti za koju kaže da bi mogla poslužiti kao uzor drugim zemljama.
- Te specifične osobine vrlo su važne za bolju integraciju s europskim zemljama. Moja je nada da će se ta integracija razvijati na način koji će biti na korist cijeloj regiji zapadnog balkana, s neiscrpnim poštovanjem raznolikosti i prava čovjeka, rekao je papa Franjo.

Šest zapadnobalkanskih zemalja trenutačno je u raznim fazama pregovora o pristupanju Europskoj uniji, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Sjevernomakedonski predsjednik Gjorge Ivanov požalio se na sporost pristupnog procesa.

- Dolazite u vrijeme kada je makedonski narod duboko podijeljen, a Makedonija teško ranjena lažnim obećanjima, neispunjenim očekivanjima i gubitkom povjerenja u međunarodnu zajednicu, rekao je Ivanov.

Rekao je kako je "desetljeće blokade na europskom putu" dovelo do pada duhovnog i političkog morala.

Čak ni nakon promjene imena u dogovoru s Grčkom, Sjeverna Makedonija do sada još nije dobila datum za početkom pristupnih pregovora s EU-om.

Gotovo svi događaji u planu pape Franje u Skoplju vezani su uz Majku Terezu, koja je rođena u Skoplju u albanskoj obitelji 1910. godine, punog imena Anjeze Gonxhe Bojaxhiu. Sjeverna Makedonija tada je bila u sastavu Osmanskog carstva.

Franjo je pohvalio napore Majke Tereze koja je radila na ujedinjavanju naroda, a isti je savjet dao i predsjedniku Ivanovu.

- Ohrabrujem vas da samouvjereno ustrajete na putu koji ste si zacrtali kako bi vašu zemlju učinili svjetionikom mira, prihvaćanja i plodne integracije između kultura, vjera, i ljudi, naglasio je Papa.

Majka Tereza bila je poznata kao "svetica sirotinje" zbog svojeg djelovanja i pomoći siromašnima u Indiji. Umrla je 1997., a službeno ju je papa Franjo proglasio svetom 2016.


POSJET BUGARSKOJ

Papa Franjo doputovao je 5. svibnja u Sofiju, prvo odredište svog apostolskog putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, nakon trosatnog leta.


Dok je Papin zrakoplov , na letu za Bugarsku, ulazio u zračni prostor Hrvatske, papa Franjo je uputio brzojav Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović “Dok ulazim u hrvatski zračni prostor na svom putu za Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, upućujem srdačne pozdrave Vašoj Ekscelenciji i vašim sugrađanima. Moleći da vas svemogući Bog blagoslovi s mirom i snagom, zazivam Božji blagoslov na narod”, rekao je Papa u svojem brzojavu hrvatskoj Predsjednici..


Službena svečanost dobrodošlice u Bugarsku održana je u zračnoj luci a otvorila su je djeca koja su Papi darovala buket cvijeća. Zadovoljan sam što se nalazim u Bugarskoj, mjestu susreta mnogobrojnih kultura i civilizacija, mostu između istočne i južne Europe, zemlji dubokih kršćanskih korijena, kazao je papa Franjo u svom prvom govoru u Sofiji.
Papa se obratio predstavnicima civilnog društva u prisutnosti predsjednika republike Rumena Radeva, i diplomatskom zboru i kazao kako je prošlo 30 godina od konca totalitarnog režima koji je “zarobljivao slobode i inicijative”. No sada se Bugarska sučeljava i s masovnim odlaskom Bugara u druge europske države. Tijekom posljednjeg desetljeća iz Bugarske je izašlo više od dva milijuna osoba u potragu za novim poslovima.
"Istodobno Bugarska, kao i druge države Starog kontinenta, mora voditi računa s onim što se može nazvati novom demografskom zimom s posljedicom smanjenja povjerenja u budućnost. Pad broja novorođenih zajedno s emigracijom dovodi do ispražnjavanja gradova i sela. Osim toga Bugarska se sučeljava s fenomenom imigranata koji bježe s ratnih prostora i siromaštva, te želje doći do bogatih europskih dijelova", kazao je Franjo i dodao: "Vama koji poznate dramu emigracije usuđujem se sugerirati da ne zatvorite da ne zatvorite oči, srca i ruke onima koji kucaju na vaša vrata". 

Papa je kazao kako svaka religija treba promicati suglasje, pripomoći rastu kulture i ambijenta u punom štovanju ljudskog dostojanstva “uspostavom vitalnih veza između civilizacija, osjetljivosti i različitih tradicija”. Potrebno je odbaciti svaki oblik nasilja i na taj način se mogu poraziti oni koji traže “svim sredstvima da je manipuliraju i instrumentaliziraju”. Susret s patrijarhom

Papa Franjo je zatim u palači Svetog Sinoda pozdravio bugarskog patrijarha Neofita, te su razmijenili govore. Papa je naglasio što veže katolike i pravoslavce i veliku ulogu koju je imao papinski predstavnik u Bugarskoj mons. Roncalli, budući Ivan XXIII., koji je tu bio od 1925. do 1934. godine. Ivan XXIII.  je pozvao na Drugi vatikanski koncil i predstavnike Bugarske pravoslavne crkve i od tada bugarska izaslanstva dolaze u Vatikan redovito. Bugarska pravoslavna zajednica u Rimu moli u crkvi koju im je na korištenja dala rimska biskupija. Papa Franjo se zatim povukao na kratku tihu privatnu molitvu u katedralu svetog Aleksandra Nevskog, sjedište bugarskog patrijarha. U podne je Franjo izrekao molitvu Kraljice Nebeske (Regina Coeli) koju je na trgu Aleksandra Nevskog pratilo oko tri tisuće osoba.


Papa održao misu

Papa Franjo prvog dana svog apostolskog pohoda Bugarskoj u popodnevnim satima predvodio je misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske u Sofiji u popodnevnim satima. Na euharistiji, u blizini predsjedničke palače, sudjelovalo je više od 12.000 vjernika što je gotovo petina katolika u Bugarskoj. U homiliji Papa je posebno istaknuo "Ljubav je Božja veća od svake ograničenosti. Bog je ljubav koja nas ljubi, daruje se, zove nas i iznenađuje".


U ponedjeljak papa Franjo je posjetio gradić Rakovski, a u utorak odlazi u posjet Sjevernoj Makedoniji. Franjo će biti prvi papa koji će stupiti na makedonsko tlo. 

vecernji.hr/HRT/ HIC.hr
foto: arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre