HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 

05.veljače 2019.
PAPA POZVAO NA PREKID RATOVA
Papa Franjo u posjetu Ujedninjenim Arapskim Emiratima

Papa u posjetu UAE

Papa Franjo pozvao je na prekid ratova na Bliskom istoku, u Jemenu, Siriji, Iraku i Libiji, osudivši u svom govoru na međuvjerskom skupu u Abu Dhabiju one koji nasilje čine u ime vjere.

- Bratstvo među ljudima postavlja pred nas, predstavnike vjere, da bez oklijevanja osudimo svaki, pa i najmanji oblik nasilja. Nasilje se ne može opravdati u ime vjere, poručio je Sveti Otac.

- Rat može stvoriti samo bijedu i nevolju, a oružje može donijeti samo smrt, rekao je Papa na međuvjerskom skupu koji je u Abu Dhabiju okupio stotine predstavnika različitih vjera. Napose tu mislim na Jemen, Siriju, Irak i Libiju, rekao je papa Franjo.

Šeik Ahmed al-Tayeb, vrhovni imam egipatske džamije i sveučilišta Al-Azhar, pozvao je muslimane na Bliskom istoku da "prigrle" lokalne kršćanske zajednice.

- I dalje svugdje prigrljujte svoju braću, kršćanske građane, jer su oni partneri u našoj naciji, poručio je vjernicima tijekom govora na televiziji, s ceremonije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na kojoj je sudjelovao i papa Franjo.

Zatim se obratio kršćanima kojima je rekao: "Vi ste dio ovog naroda. Vi ste građani, ne manjina. Vi ste građani s punim pravima i odgovornostima".
Pozvao je i muslimane na zapadu da se integriraju u svoje zemlje domaćine i poštuju lokalne zakone.

Egipat se u borbi protiv islamskih militanata oslanjao na klerike Azhara koji je 2017. bio domaćin papi Franji kako bi se poboljšali odnosi između kršćana i muslimana. Riječ je o instituciji koja se smatra glavnim autoritetom sunitskih muslimana, a čije je sveučilište jedno od najprestižnijih islamskih obrazovnih institucija. 

Papa u velikoj džamiji šeika Zayeda razgovarao s članovima Muslimanskoga vijeća starješina


Nakon službene svečanosti dobrodošlice u Abu Dhabiju, papa Franjo uputio se u džamiju šeika Zayeda, jednu od najvećih u svijetu, na privatni razgovor s muslimanskim starješinama.

Susret nije bio otvoren za javnost niti su s njega objavljena službena priopćenja, no promatrači procjenjuju da je bilo riječi i o krizi u Jemenu. Papa je, naime, prije polaska u Ujedinjene Arapske Emirate uputio apel za humanitarnu pomoć napaćenom stanovništvu Jemena.

Pred džamijom Papu je dočekao predsjednik vijeća starješina veliki imam Ahmad Mohammad al-Tayyeb. U izgradnji toga veličanstvenoga bijeloga zdanja  sudjelovali su radnici iz Europe, Azije i Afrike. Abu Dhabi je poprište već petoga susreta velikoga imama kairskoga Sveučilišta Al-Azhar i pape Franje. Vijeće starješina sa sjedištem u Abu Dhabiju utemeljeno je godine 2014. s ciljem nadilaženja podjela i sporova unutar islama, borbe protiv ekstremističkih huškača i obrane i promicanja vjerske poruke humanih vrednota i tolerancije.

Prije razgovora sa starješinama papa je pohodio grob utemeljitelja države šeika Zayed bin Sultan Al Nahyana (1918-2004) ispod džamije.(ika.hr)
hrt/HIC.hr
foto:ikaVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre