HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet


made in croatia, suveniri


29.rujna 2019.
NESREĆA NA MORU
U uraganu na Atlantiku potonuo francuski brod kojim je upravljao Hrvat

Atlantik, potonuo fransucki brod


Na Atlantiku traje akcija spašavanja posade francuskog broda Bourbon Rhode. Kapetan broda je Hrvat, Dino Miškić (39) iz Šibenika.Trojica članova posade pronađena su u čamcu za spašavanje, a nastavlja se potraga za preostalih 11. Kompanija Bourbon Marine & Logistics priopćila je kako je osnovan krizni stožer i timovi koji će obavještavati obitelji pomoraca. Osim francuskih, u pomoć su priskočile i američke spasilačke ekipe, a u potrazi sudjeluju svi brodovi u blizini.

Brod je potonuo oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique, nakon što ga je pogodio uragan Lorenzo 4. kategorije s valovima i do 20 metara. Tegljaču dugom 60 metara u olujnom nevremenu najprije su stali motori, a zatim je u stražnji dio broda počela prodirati voda. Bio je na putu od Las Palmasa prema Georgetownu u Gvajani.


Priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova

- Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske Republike, koje je potvrdilo kako je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea. U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane. Prema informacijama brodarske kompanije Bourbon Rhode, pronađena su tri člana posade broda, kojima je pružena medicinska pomoć. Također, prema informacijama kojima raspolažemo, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, priopćeno je iz MVEP-a.

Potraga za pomorcima s potonulog broda traje dalje i Hrvatska se nada pozitivnom ishodu, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić- Radman.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s tri člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

- Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju, dodaje u priopćenju. Bourbon potvrđuje da je brod potonuo. Nastavlja se potraga za preostalih jedanaest u nešto boljim vremenskim uvjetima.

Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva, uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage. Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje
se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.


Kapetanova obitelj se nada najboljem

Supruga šibenskog kapetana koji je s posadom u čamcima za spašavanje, zapravo splavima na napuhivanje, morao napustiti remorker Bourbon Rhode svjesna je da još ništa nije izgubljeno.


"Pratimo situaciju, čekamo, nemamo novih informacija. Dina i njegove mornare traže helikopter, avion i deset brodova, a obvezu traženja imaju i brodovi koji se nađu u blizini. Tako da nismo izgubili nadu", rekla je za 24 sata.

Ocu šibenskog kapetana Mariju Miškiću nije lako. "Strahujemo i iščekujemo vijesti, ali zasad nema ništa novo. Tješi nas što su trojica mornara pronađena živa, još samo da nađu preostalih 11. Kažu mi da u tim splavima ima hrane za deset dana i daj Bože da ga nađu živog i zdravog, nadamo se", kazao je kapetanov otac, a na pitanje kako se drži mama glas mu je zadrhtao.

"A što da vam kažem, mama će umrijeti od tuge", rekao je zabrinuti otac. U susjedstvu Miškićevih, na Meterizama u Šibeniku, kažu da je nestali kapetan obiteljski čovjek koji uzdržava oca, majku, ženu i dijete.

"Dino? To vam je jako dobar čovik. Muči se po moru da sve odradi kako treba, za dobrobit obitelji. Supruga ima punu podršku obitelji, rodbine, prijateljica i drugih koji joj pomažu u ovoj teškoj situaciji.

Ima četverogodišnjeg sina i ženu, jako dobro ga poznam i znam koliko voli svoj posao. Pošten je i radi svoj posao kao uzoran i pametan kapetan. Ne možemo ni zamisliti, a kamoli prihvatiti, činjenicu da je potonuo s brodom. U nadi smo da će ga naći živog i zdravog", rekao je susjed Miškićevih za 24 sata.vecernji.hr/ HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre