HIC kuglice za bor
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

01.prosinac 2018.
Preminuo bivši američki predsjednik George Bush stariji

George Bush stariji

Bivši američki predsjednik George H. W. Bush preminuo je u 95. godini. Bush, 41. američki predsjednik i otac bivšeg 43. predsjednika Georgea W. Busha, u četiri desetljeća političke karijere bio je i kongresnik, veleposlanik pri UN-u, izaslanik u Kini, direktor CIA-e te potpredsjednik u dva mandata.

Bivši američki predsjednik George H.W. Bush preminuo je nakon brojnih zdravstvenih problema koji su
se samo redali posljednjih godina, ali srce mu se slomilo kada je u travnju ove godine preminula njegova voljena supruga Barbara s kojom je u braku proveo duge 73 godine. Iza sebe ostavio je petero djece, 14 unuka te 8 praunuka. 

Živio je dulje od bilo kojeg svog prethodnika, a pamtit ćemo ga po tome što je priznao Hrvatsku i što je u njegovu mandatu pao Berlinski zid i raspao se SSSR nakon čega je SAD postala jedina velika sila.

Na početku njegova predsjedničkog mandata, od 1989. do 1993. godine, došlo je do pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a, a kasnije je vodio i vojnu akciju Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, kada je porazio vojsku Saddama Huseina.

 Bio je i američki predsjednik koji je priznao Hrvatsku, 7. travnja 1992. u Bijeloj kući je potpisao
dugoočekivani dokument o priznanju. Istodobno su priznate i Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina.
Istoga dana predsjednik Bush poslao je pisma predsjednicima Franji Tuđmanu, Aliji Izetbegoviću i Milanu Kučanu. U njima ih obavještava o svojoj odluci te naglašava da će odmah početi konzultacije s američkom državnom administracijom radi uspostave potpunih diplomatskih odnosa. SAD je priznao republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice.


Zamjeralo mu se, međutim, da je zapustio unutarnju politiku te da je odustao od obećanja da neće povećati poreze. Na predsjedničkim izborima 1992. pobijedio ga je Bill ClintonGeorge W. Bush izjavio je kako je George H. W. Bush bio čovjek jakog karaktera i najbolji otac.  


George Bush stariji utjelovljivao je plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene. U predgrađu Bostona, u Massachusettsu, 12. lipnja 1924. rođen je George Herbert Walker Bush. Njegov otac Prescott bio je poslovni čovjek koji je postao bankar na Wall Streetu i predstavnik Connecticuta u američkom Senatu tijekom 1950-ih i 1960-ih. Studirao je na Phillipsu, iako je bio primljen na prestižni Yale. 1942. prijavio se u ratnu mornaricu i s 18 godina postao najmlađi mornarički pilot. Preživio je pad zrakoplova koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog oceana. 

Nakon rata Bush se vjenčao Barbarom Pierce početkom 1945., završava studij i radi u naftnoj industriji u Teksasu gdje se obogatio i aktivirao u republikanskoj stranci. Prvi od dva mandata u Zastupničkom domu
u Washingtonu počinje 1967., a zatim ga predsjednik Nixon 1971. imenuje veleposlanikom u UN-u. Nakon što je vodio stranku tijekom skandala Watergate, predsjednik Gerald Ford imenuje ga šefom
diplomatske misije u Kini. Slijedi čelno mjesto u CIA-i s kojeg je maknut dolaskom na vlast demokrata Jimmyja Cartera. Na republikanskim predizborima za predsjedničke izbore kandidira se 1980., ali ga pobjeđuje Ronald Reagan koji ga bira za potpredsjedničkog kandidata.


HIC.hr
foto:

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre