HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

17. lipnja 2021.
POVIJSNI SUSRET
Završio susret Bidena i Putina, nakon sastanka su dali odvojeno izjavu za medije

Biden i Putin, prvi susret


Američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin započeli su razgovore u srijedu u ženevskoj
 Vili Grange na čijem su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.

"Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta", rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin. Naglasio je da je za Švicarsku "čast i zadovoljstvo" ugostiti samit u Ženevi, "gradu mira". Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden-Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.

Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika, Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje "crvene linije" ali i dotaknuti se zajedničkih interesa.

Novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova objavila je kako je nakon nešto više od sat i pol vremena završena prva runda razgovora dvojice predsjednika. Čelnici će napraviti kratki predah prije nego što se ponovno sastanu u širem sastavu, prenijela je novinska agencija RIA. Uz Bidena i Putina, u prvoj rundi razgovora sudjelovali su i ministri vanjskih poslova dviju država, Sergej Lavrov i Antony Blinken.

Dobra je strana susreta Joea Bidena i Vladimira Putina u Ženevi u srijedu što su očekivanja bila vrlo niska s obje strane. Ako išta dogovore, bit će dobro.

Ali, važna je činjenica da Putin nije zakasnio. Što je radio gotovo svima dosad, pa i Papi, Angeli Merkel. Neka čekaju, bilo je tada. Sada je - ne smijem zakasniti.

BBC-jeva dopisnica iz Moskve na Twitteru je napisala kako je Putin u Ženevu stigao na vrijeme. - Obično Putin voli da ga čekaju. Pa i Papa - napisala je.

Eurasia Group, poznata i utjecajna konzultantska kuća, ponudila je svoju sliku tema koje će obilježiti susret.

Strateški problem u odnosima Moskve i Washingtona percepcija je vlastite moći i slika države u trenutnom stanju globalnih odnosa. SAD smatra da je supersila s kojom se može mjeriti samo Narodna Republika Kina, a Rusiju vidi kao sjenu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Rusija silno želi tretman velike sile, ali ima samo jednu karakteristiku za taj položaj, nuklearni arsenal. Unatoč tome Moskva odbija prihvatiti tezu, kaže Alex Brideau, vodeći stručnjak za Rusiju u Eurasia Group, da je druga violina. Tako nešto je Putinu apsolutno neprihvatljivo.

“Dakle, dok SAD smatraju Moskvu prijetnjom - zbog miješanja u izbore, napada na europske zemlje, potpore diktatorima širom svijeta - Moskva na SAD gleda kao na arogantnog kolosa koji zadire u rusku sferu utjecaja, vodi beskrajne destabilizirajuće ratove na Bliskom istoku i docira svijetu o demokraciji s teško slomljenog vlastitog pijedestala”, navodi Eurasia Group. I zaključuje da je zbog toga teško očekivati stratešku promjenu u odnosima. Ponavljam, Putin nije zakasnio. I to je važan signal.

Brideau precizno definira: “Nema lakih rješenja. Biden će gotovo sigurno na stol staviti nedavne kibernetičke napade na Colonial naftovod i prerađivača mesa JBS. SAD tvrdi da su ih izvele kriminalne skupine iz Rusije i krive Kremlj da nije učinio dovoljno da ih zaustavi. Biden također želi poslati snažnu poruku Putinu o ruskom miješanju u američke izbore i vjerojatno će potaknuti tretman zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. Putin će to naravno zanemariti kao američko miješanje u ruske unutarnje stvari. Kremaljski car će imati svoje zahtjeve, posebno u vezi sa sedmogodišnjim sukobom između ukrajinskih vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini, a koji je već odnio više od 14.000 života. Putin, koji negira rusku umiješanost, želi da Biden izvrši pritisak na ukrajinsku vladu da izravno pregovara sa separatistima kako bi s njima započelo političko pomirenje. Biden, međutim, podržava ukrajinsko stajalište da Rusija mora pregovarati s Kijevom i učiniti sigurnosne ustupke prije političke nagodbe.”

To su točke spora, a sljedeće su točke mogućeg dogovora, kako to vidi Brideau: “Nema ih puno, ali ima nekoliko važnih. Obojica čelnika žele napredak u kontroli nuklearnog naoružanja. Na početku Bidenovog mandata obnovili su novi ugovor START na pet godina, spasivši od gašenja posljednji veliki američko-ruski sporazum o kontroli naoružanja. Žele oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, gdje se čini da pregovori Rusije i SAD-a idu vrlo dobro. Na kraju, mogli bi razgovarati o korištenju Arktika, gdje im je unatoč nekim graničnim sporovima interes izbjeći eskalaciju, a jedan i drugi žele ograničiti kineski utjecaj u regiji.”

Glavni stručnjak za Rusiju u utjecajnoj kući Eurasia Group donosi sljedeći zaključak: “Ovaj summit neće donijeti nikakav proboj jer tomu nije ni namijenjen. U najboljem slučaju, otvorit će put prema odnosu koji će više sličiti onom između poslovnih partnera u širem okviru trenutno loših odnosa dviju zemalja.”

Joe Biden je tražio stabilne i predvidljive odnose s Rusijom. Brideau navodi da jesu takvi, ali stabilno i predvidljivo loši. I zato će svako poboljšanje biti pobjeda za obje strane, piše jutarnji.hr .

hrvatski šah, kompletIzjava za medije nakon sastanka

U zajedničkoj izjavi nakon Biden i Putin su potvrdili su predanost kontroli nuklearnog naoružanja i smanjenju prijetnje.

- Nedavno produljenje ugovora Novi START pokazuje našu predanost kontroli nuklearnog oružja. Danas ponovno potvrđujemo načelo da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi, navodi se.

- Sjedinjene Države i Rusija počet će cjelovit Dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi se postavili temelji za buduću kontrolu naoružanja i mjere za smanjenje prijetnje, navodi se u izjavi.

- Biden i Putin "pokazali su da čak i u razdobljima napetosti mogu napredovati prema zajedničkom cilju osiguravanja predvidljivosti u strateškoj sferi, smanjiti opasnost od oružanih sukoba i smanjiti prijetnju nuklearnog rata", stoji u izjavi prihvaćenoj na prvom sastanku čelnika dviju sila otkako je Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

Dvije konferencije za medije

Sastanak u vili La Grande u Ženevi trajao je manje od četiri sata, znatno kraće nego što su to Bidenovi savjetnici očekivali. Odluka o dvije odvojene konferencije za novinare značila je da ništa nije ostalo od srdačnosti koja je pratila susret Putina i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018.

- Čak nije bilo ni zajedničkog ručka, ističe Reuters.

Prvi se novinarima obratio 68-godišnji Putin, koji je kazao da je sastanak bio konstruktivan i bez animoziteta te da je pokazao želju obojice da shvate jedan drugoga. Složili smo se da će se veleposlanici naših zemalja vratiti na svoja mjesta, rekao je Putin na konferenciji za novinare.


Kontrola naoružanja

Datum još nije utvrđen, rekao je, ali je sastanak bio "konstruktivan". Agencija Ifax je, pozivajući se na Kremlj, objavila da je dvojac prihvatio zajedničku deklaraciju o strateškoj nuklearnoj stabilnosti. U njoj, kako prenosi Tass, stoji da se nuklearni rat ne bi smio nikada pokrenuti.

Također je rekao da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodajući da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost.

Kontrola naoružanja jedna je od stvari gdje je, unatrag gledajući, napredak bio moguć bez obzira na neka veća razmimoilaženja. Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina.

Prema ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojnih glava, za 30 posto manje u odnosu na maksimum utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800.

Komentirajući optužbe da je ruska diplomacija nepredvidljiva, Putin je rekao da su potezi SAD-a u izlasku
iz sporazuma o naoružanju bili nepredvidljivi.( HRT.hr)HIC.hr
Foto:Denis Balibouse/POOL/AFP

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre