HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/16.siječnja 2020.
PREDLOŽIO JE I NIZ USTAVNIH PROMJENA
Putin imenovao Mihaila Mišustina za novog ruskog premijera

Putin i Mišsustin


Ruski predsjednik Vladimir Putin smjenio je Medvedeva i Mihaila Mišustina, malo poznatog šefa ruske porezne uprave imenovao novim premijerom, objavio je Kremlj.

Imenovanje novoga premijera Putin je poslao parlamentu nakon što je Mišustin pristao preuzeti tu dužnost. Vlada premijera Dmitrija Medvedeva ranije je iznenada odstupila nakon što je Putin predložio opsežne ustavne promjene koje bi mu mogle omogućiti da zadrži vlast.


Ruska vlada u srijedu je podnijela ostavku a istog dana obavljeno je imenovanje novoga ruskog predsjednika. Ta bi funkcija u ruskom političkom sustavu mogla postati značajnija nego dosad, a to potkrijepljuje i nekoliko detalja iz Putinova obraćanja naciji, što je zaokupilo posebnu pozornost analitičara.

Prihvaćajući ostavku, Putin je poručio ministrima da nastave s obnašanjem funkcija dok se ne formira novi kabinet. Prije proglašenja ostavke Medvedev se sastao s Putinom, potvrdio je Kremlj. Putin mu je zahvalio na suradnji, izjavio da je jako zadovoljan rezultatima vlade i ponudio mu mjesto zamjenika predsjednika Savjeta za sigurnost.

Vladimir Putin je, naime, predložio niz ustavnih promjena, što su neki mediji proglasili pokušajem da utre put  svojem ostanku nakon što mu istekne predsjednički mandat 2024. godine. Britanski list Independent podsjeća kako nagađanja o Putinovoj budućnosti nakon 2024. dominiraju političkom arenom u Rusiji već nekoliko godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi pred oba doma parlamenta te nizom državnih i regionalnih dužnosnika držao je govor o stanju nacije. Akreditirano je bilo oko 900 domaćih i stranih novinara. Rekao je da govor prvi put drži na početku godine kako bi se zacrtali socijalni, ekonomski i ostali zadaci koji se bez odgode moraju obaviti.


Utire li Putin sebi put za ostanak na vlasti i nakon 2024.?

Putin je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. Četvrti predsjednički mandat završava mu 2024. Još se nije izjasnio koji su mu planovi nakon isteka mandata, ali po sadašnjem ustavu, koji zabranjuje više od dva predsjednička mandata zaredom, ne bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika na sljedećim izborima.

U svojem godišnjem obraćanju Putin je političkoj eliti rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije. Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024., navodi Reuters.

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon završetka mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti, dok se drugi žale da je predugo na vlasti. Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera. Još jedna opcija koja se često spominje, njegov je dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin u srijedu rekao kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti po ustavu. Iako se ne zna hoće li Putin imati važnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024., njegovi novi prijedlozi upućuju na moguće opcije ako odluči ostati u vrhu ruske politike kao što očekuju mnogi njegovi pristaše i kritičari.


KOMENTARI O POTEZU PUTINA


Profesor dr. sc. Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti kazao je za HRT-ov web portal kako smatra da se priprema nova pozicija za sadašnjeg predsjednika Vladimira Putina.

- Promjene koje su se dogodile u Moskvi  govore o tome da najvjerojatnije predsjednik Putin priprema za sebe novu poziciju na kojoj će on i dalje imati najveću političku moć. Najava da parlament može birati samostalno predsjednika Vlade, govori o tome ne da se vlast seli u parlament nego da se omogućava da predsjednik vlade bude imenovan bez izričitog prijeldoga predsjednika države, kao što je to danas u ruskom polupredsjedničkom sustavu, rekao je Caratan.

Istaknuo je i da puno toga ovisi o tome tko će biti imenovan na mjesto predsjednika Vlade.

- Ako se dogodi da na mjesto premijera bude imenovana osoba od čvrstog povjerenja, lojalna predsjedniku države, onda bi se moglo zaključiti da je ovo samo privremeno rješenje do isteka mandata predsjednika države ili do prekida mandata i preuzimanja pozicije predsjednika vlade neposredno nakon parlamentarnih izbora. Oni će doći prije nego što će biti izbori za predsjednika države, naglašava profesor Caratan. 

Ne smatra baš realnom opciju po kojoj Putin više ne bi imao aspiracije na nastavak vlasti. Objašnjava da bi ta opcija mogla biti realna jedino ako se radi o tome da iz bilo kojeg nepolitičkog razloga Putin odluči napustiti poziciju politički najmoćnije osobe u Ruskoj Federaciji. Zaključuje da će Putin postaviti "ne baš jaku osobu na ojačanu poziciju premijera", a potom bi uslijedila "zamjena" pozicija.

Jurišić: Onaj koji bude imenovan premijerom, najvjerojatnije će biti i kandidat za predsjednika Ruske Federacije

Docentica dr. sc. Jelena Jurišić s Hrvatskih studija kazala je da se, prema njenom mišljenju, ne radi o Putinovom utiranju puta za ostanak na vlasti. Dodaje da će onaj koji bude imenovan premijerom, najvjerojatnije biti i kandidat za predsjednika Ruske Federacije.

Jurišić naglašava da je Putin, za vrijeme obraćanja naciji, iznio prijedlog za promjenu Ustava prema kojoj predsjednik države može biti najviše dva puta.

- Putin je složio put za svoga nasljednika, ali i za razvoj Rusije, ističe Jurišić. Pojašnjava da se Putin odužuje za dosadašnji rad dosadašnjem premijeru Dmitriju Medvedevu postavljanjem na poziciju zamjenika predsjednika Savjeta za nacionalnu sigurnost.

- Ali time i jasno pokazuje da to nije osoba koju vidi za svoga nasljednika, naglašava Jurišić. Nije željela špekulirati o tome tko bi mogao biti novi premijer. Kazala je da je krug ljudi koji se spominje dosta širok te vjeruje da će se o svemu više znati nakon imenovanja premijera, što očekuje danas ili sutra.
hrt/HIC.hr
foto:Sputnik/Alexey Nikolskiy/Kremlin via REUTERS


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre