HIC grbovi-500-100
Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri07.travnja 2019.
STANJE ESKALIRA
Sukob u Libiji, evakuira se međunarodno osoblje

Libija, ratno stanje

Strane države počele su evakuirati osoblje iz Libije zbog pogoršavanja situacije u toj zemlji u kojoj je međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva u nedjelju objavila da pokreće protuofenzivu protiv snaga Kalife Haftara, vođe s istoka Libije, javljaju agencije. 

Američko zapovjedništvo za Afriku (AFRICOM) objavilo je da će premjestiti jedan kontingent američkih vojnika, dok je Indija priopćila da je evakuirala pripadnike mirovnih snaga u Tunis.

- Zbog novih sukoba u Libiji kontingent snaga Američkog zapovjedništva za Afriku privremeno se premješta iz zemlje, kao odgovor na sigurnosno stanje na terenu, objavio je AFRICOM čije je sjedište u Stuttgartu.

Priopćeno je također da će se pratiti stanje na terenu i razmotriti mogućnost povratka američke vojne nazočnosti kada to bude moguće. Američka vojska nije objavila koliko vojnika povlači iz Libije.

Kalifa Haftar, vođa snaga s istoka Libije, pokrenuo je vojni pohod na Tripoli. 

Haftarova Libijska narodna vojska (LNA) stigla je u subotu do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgne vladu koja uživa potporu UN-a. 
Haftar (75) se predstavlja kao protivnik islamskog ekstremizma, no protivnici ga smatraju novim Gaddafijem.

U nedjelju je njegova ofenziva zaustavljena nakon što je vlada objavila da je pokrenuta protuofenziva.

Glasnogovornik vlade objavio je početak protuofenzive kako bi se očistili gradovi od "nelegitimnih snaga", pri čemu je mislio na snage vojnog zapovjednika Haftara, javio je AFP.

Ta operacija trebala bi omogućiti "čišćenje svih libijskih gradova od agresora i nelegitimnih snaga", rekao je glasnogovornik Mohamad Gnounou u izjavi novinarima u Tripoliju.

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa potporu UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru Haftarove snage.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove je godine osvojio jug zemlje i naftna polja.

HRT.hr/HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre