Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
 


29.rujna 2015.
OBAMA I PUTIN RAZGOVARALI O KRIZI U SIRIJI
Obama: Spremni smo surađivati i s Rusijom i Iranom
Američko-ruski odnosi trenutno su na niskoj razini, no to je njihov izbor, a ne naš – poručio je Putin

Putin i Obama

Vladimir Putin i Barack Obama održali su jednosatni sastanak u ponedjeljak navečer na marginama Opće skupštine UN-a. Predsjednici Rusije i SAD-a na prvom formalnom sastanku u više od dvije godine razgovarali su o situaciji u Siriji i borbi protiv Islamske države.Putin i Obama prije sastanka rukovali su se pred kamerama, ail nisu odgovarali na pitanja već su sastanak nastavili iza zatvorenih vrata, piše RT

Nakon sastanka Putin je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio i o odnosima sa SAD-om. 

– Američko-ruski odnosi trenutno su na niskoj razini, no to je njihov izbor, a ne naš – poručio je Putin, dodavši da Rusija i SAD ipak imaju i dosta zajedničkih stajališta.

- Razgovor s Obamom je bio iznenađujuće iskren i konstruktivan – kazao je predsjednik Rusije, dodavši da s američkim kolegom "može zajedno raditi", te da su ovakvi sastanci potrebni i korisni. 

U obraćanju medijima također je komentirao i zračne napade na Siriju rekavši da napadi nisu legalni jer nemaju dozvolu UN-a. Naglasio je da Rusija ne sudjeluje u kopnenim operacijama u Siriji, a ističe i da nije siguran jesu li zračni napadi na Siriju učinkoviti.

– Obama i Hollande nisu sirijski državljani i ne mogu odlučivati o njezinoj budućnosti – dodao je Putin.

Zbog brojnih obveza za razgovor će imati na raspolaganju samo 55 minuta, rekao je prije početka sastanka Putinov tajnik za tisak Dmitrij Peskov.

Putin se ranije u govoru pred Općom skupštinom UN-a pobunio protiv izvoza "takozvanih demokratskih revolucija", za koje je rekao da su dovele do nasilja, siromaštva i društvene katastrofe. Potvrdi je da Rusija daje vojnu opremu sirijskoj Vladi. 

- Treba uspostaviti širu međunarodnu koaliciju protiv terorizma sličnu onoj antihitlerovskoj stvorenoj tijekom 2. svjetskog rata - kazao je Putin.

Obama je pak u govoru kritizirao Rusiju zbog obrane sirijske vlade, invazije na Krim i podrške ukrajinskim pobunjenicima. Usprotivio se logici prema kojoj bismo, kako je rekao, "trebali podržavati tirane poput Bashara al-Assada, koji baca bombe kako bi masakrirao nevine civile, jer je alternativa gora".

Predsjednik SAD-a kazao je i kako je kompromis među snagama nužan za kraj sirijskog konflikta koji je odnio 200.000 života te više od 4 milijuna ljudi natjerao da se isele. 

 - SAD je spreman surađivati sa svakom nacijom, uključujući i Rusiju i Iran kako bi se riješio konflikt. Ipak, moramo biti svjesni da nakon tolikog krvoprolića ne smije biti povratak na predratni status quo, kazao je Obama. 

Putin je pak rekao da Assad predstavlja stabilnost.

vecernji.hr/HIC


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre