HIC-vijesti
ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (tiskani)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

patria-promocija
11. svibnja 2015.
TERORISTIČKI NAPAD U KUMANOVU
U napadu ubijeno 8 policajaca i 14 terorista

Teroristički napad u Kumanovu

Završen je ulični rat makedonske policije i terorista u Kumanovu. U sukobima je poginulo 8 policajaca i 14 napadača, pripadnika 'terorističke skupine' koju čini četrdesetak osoba od kojih je 23 uhićeno. Među uhićenim teroristima su i vođe, a riječ je većinom o Albancima s Kosova. 

Postrojbe specijalne policije i dalje su raspoređene u obruču oko predgrađa Kumanova, grada udaljenog 40-ak kilometara sjeverno od Skoplja. Makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je da je u Kumanovu eliminirana najopasnija teroristička skupina u Europi koja je prije djelovala i na Bliskom istoku. U Makedoniji je proglašena dvodnevna žalost. 


Tijek događanja

Nakon što je u subotu navečer policiji predalo tridesetak naoružanih napadača koji su izvršili teroristički napad u Kumanovu je nastavljen i u nedjelju. U jutarnjim satima gradom su odjekivali pucnjevi. Makedonski mediji su javljali kako su je u nedjeljnoj razmjeni vatre ranjena još 3 policajca koji su prebačeni u bolnicu u Skopje. Jedan je preminuo tako da se sada broj poginulih policajaca povećao na osam.Kumanovsko naselje Diva je bolokirano.

U terorističkom napadu više od 30 policajaca je ranjeno a broj poginulih civila još se ne zna, a žrtava ima i na strani terorista, rekla je u subotu naavečer ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska. Istaknula je da su cilj napada bile državne institucije.
Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije,javila je agencija MIA, u nedjelju je potvrdilo da policijska akcija u kumanovskom naselju Diva ipak još nije okončana. Regiju Kumanova, kako se navodi, nadlijeću helikopteri i bespilotne letjelice, a očevici tvrde da se iz tog smjera još može vidjeti gusti, crni dim. Čule su se i detonacije.

Podsjetimo naoružana skupina, u kojoj je bilo između 50 i 80 osoba, došla je u Makedoniju prije nekoliko dana iz susjedne zemlje koja za sada nije imenovana. Još uvijek ima vrlo malo informacija o tome tko stoji iza jučerašnjeg napada u Kumanovu. Neki albanski mediji prenose da je odgovornost preuzela tzv. Oslobodilačka nacionalna vojska, koja tvrdi da makedonska vojska i policija vrše "teror nad civilima" te najavljuju još žešći napad. Nakon jučerašnjeg napada 30-tak terorista, kako prenosi portal Telegraf.mk, su se predali mašući bijelim plahtama. Portal navodi i da je MUP sinoć potvrdio da je "teroristička grupa" eliminirana i neutralizirana.

Makedonske vlasti i obavještajna zajednica cijeli slučaj i dalje drže u strogoj tajnosti.


Reuters: Sukob podsjeća na pobunu iz 2001.

Reuters piše da sukob, koji je trajao cijeli dan, podsjeća na pobunu makedonskih Albanaca iz 2001. u istoj regiji i u dijelovima Makedonije. Grad je bio zatvoren za medije.

Helikopteri su nadlijetali regiju u kojoj živi oko 100.000 ljudi, a stanovnici su bježali, noseći sa sobom osnovne stvari.Veliki broj ljudi u koloni automobila i 12 autobusa, svi s registracijama Kumanova, prešao je u subotu poslijepodne na prelazu Preševo iz Makedonije u Srbiju, izvijestio je Tanjug.

"Mislio sam da se ovo više nikad neće ponoviti. Ovo je strašno, ne možemo ovdje ostati", rekao je jedan stanovnika Kumanova za makedonsku televiziju.

Događaji će, piše Reuters produbiti zabrinutost Zapada zbog stabilnosti Makedonije. Prosvjednici koji zahtijevaju ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog ovaj su se tjedan sukobili s policijom, a oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati veliko prosvjedno okupljanje.

Promatrači strahuju da bi politički čelnici obiju strana mogli pokušati potaknuti etničke napetosti kako bi pojačali vlastitu moć.

Vođa najutjecajnije oporbene stranke - Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je premijera Gruevskog da javnosti objasni što se u zemlji događa."Pozivam Nikolu Gruevskog da odmah izađe pred građane Makedonije i da objasni tko, zašto i u kojem cilju destabilizira Makedoniju”, naveo je Zaev u stranačkom priopćenju. Zatražio je i odgovor na pitanje da li i zašto kriminalne grupe sa susjednih teritorija ulaze u Makedoniju, te tko ih je i u kojem cilju organizirao.

Isto to, dodao je, treba uraditi i lider albanske Demokratske unije integracija Ali Ahmeti.Oko 30 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Makedonije čine makedonski Albanci. Pobunili su se 2001., sukobivši se sa snagama sigurnosti prije nego što se umiješao Zapad i posredovao u postizanju mirovnog sporazuma kojim se albanskom manjini ponudila veća prava i zastupljenost u političkom životu, a pobunjenicima ulazak u vladu.

No, primjena je bila spora, a tenzije se povremeno ipak pojave. Brojni građani, bez obzira na etničku pripadnost, frustrirani su zbog sporosti u procesu približavanja euroatlantskim institucijama.

EK traži objektivnu i transparentnu istragu sukoba u Kumanovu

Povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je u subotu navečer duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji u području Kumanova te pozvao na uspostavu mira u toj zemlji i zatražio objektivnu i transparentnu istragu o ovim događajima.

"Duboko sam zabrinut zbog razvoja situacije u području Kumanova i zbog mogućih ranjenih i poginulih. Pozivam vlasti, sve političke čelnike i čelnike zajednica da surađuju, uspostave mir i u potpunosti provedu istragu o ovim događajima na objektivan i transparentan način u skladu sa zakonom. Pozivam sve čimbenike na maksimalnu suzdržanost. Mora se izbjeći svaka daljnja eskalacija, u krajnjoj liniji zbog opće stabilnosti u zemlji", kaže se u Hahnovoj poruci

 dnevnik.hr/hic

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre