HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 


03.veljače 2020.
TERORIZAM
U Londoni izvršen teroristički napad, odgovornost preuzela tzv Islamska država


teroristički napad u Londonu


Tzv. Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad nožem koji se dogodio u nedjelju u Londonu, priopćila je u ponedjeljak novinska agencija te skupine Amaq.

- Izvršitelj napada u četvrti Streatham u južnom Londonu je borac IS-a koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja, stoji u priopćenju. Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici. Bio je 2018. zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne.

Amman je hvalio IS, raspačavao al Qaidine materijale na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu. U vrijeme napada bio je pod nazorom britanskih službi.Johnson najavio strože kazne


Premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak strože zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio taj osuđenik za islamistički terorizam prerano otpušten iz zatvora.

Britanski političari nekoliko su puta pozivali da se zakoni za osumnjičenike povezane s terorizmom pooštre. Ovaj poziv se ubrzao pošto je u studenome bivši zatvorenik ubio dvoje ljudi i ranio još troje prije nego što ga je policija ustrijelila u blizini londonskog mosta.

- U trenutku kada se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Amman je imao 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti.

Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u travnju 2018. te su ga mjesec dana poslije naoružani policajci uhitili u sjevernom Londonu.

- Kada je policija pregledala njegovo računalo i mobitel, pronašli su da je skidao materijale o izradi eksplozivnih naprava i izvođenju terorističkih napada, rekli su tužitelji.

U prosincu 2017. Amman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadija, koji je ubijen u listopadu tijekom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku da je tzv. Islamska država tu da ostane.

Također je Jazidkinje, pripadnice kurdske etnoreglijske skupine koju je Islamska država brutalno progonila, opisao kao robinje i tvrdio da je Kuran omogućio da ih se siluje.

Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje Al-Kaidina časopisa sa svojom obitelji, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se najradije raznio.

hrt/ HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre