ADRESAR HRVATA
IZVAN RH (2700adresa)
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 

 


20.travnja 2015.
TRAGEDIJA NA MORU
Potonu brod sa 700 emigranata, spašeno samo 28 osoba

Nesreća se dogodila u subotu na nedjelju 110 kilometara od libijske obale i 190 kilometara od otoka Lampeduse. Prema još nepotpunim podacima, na brodici dugačkoj samo 20 matara bilo je 700 emigranata, spašeno ih je samo 28 a pronađena su 24 tijela.

Rano jutros novih 98 emigranata stiglo je u sicilijansku luku Pozzallo. Spasili su ih lokalni obrtnici između libijske obale i talijanskog otoka Lampeduse. Vlasti u Siciliji izjavile su da je gotovo polovina žena i djece. Čim su stigli do obale, pružena im je medicinska pomoć i utočište. Zasad se smatra da ova skupina emigranata nema veze s jučerašnjom tragedijom libijskog broda na Sredozemlju.

A prema svjedočenju jednoga od preživjelih na izbjegličkom brodu koji je jučer potonuo između libijske obale i talijanskog otoka Lampeduse bilo je 950 ljudi. Na početku istrage priopćeno je da je u havariji broda stradalo oko sedamsto osoba, no preživjeli emigrant, za kojega je utvrđeno da je iz Bangladeša, ispričao je da je na brodu bilo oko 950 ljudi među kojima 50-ak djece i 200 žena.


Ova se tragedija dogodila samo tjedan dana nakon slične nesreće sa stotinama mrtvih,  od početka godine na putu prema Italiji život je izgubilo najmanje 1500 imigranata.
Sredozemno more jedan je od najsmrtonosnijih puteva kojima ilegalni useljenici pokušavaju stići na Zapad u potrazi za boljim životom, no umjesto ostvarenja tog sna na njemu je od 2013. do danas poginulo više od 3.300 ljudi.

U opsežnoj potrazi sudjeluju 20-ak brodova i tri helikoptera.Voditeljica odjela komunikacija UNHCR-a Melissa Fleming izjavila je da će se nastavak operacije nažalost svesti na skupljanje tijela stotina poginulih. Malobrojne preživjele čeka izbjeglički logor. Italiji su se u spašavanju priključili brojni trgovački brodovi koji su bili u blizini, te malteška mornarica.

Potvrdio je izjave očevidaca da su mnogi putnici bili zaključani u prostoru za teret odnosno da su krijumčari zaključali vrata i blokirali ih.


izvor:hrt/hic 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre