HIC
HIC-vijesti


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


 

06.veljače 2019.
DEMOKRATI GA KRITIZIRAJU
Trump održao govor o stanju nacije

Trump, govor naciji

Pred kompletnim Kongresom okupljenim u utorak navečer u Washingtonu, američki predsjednik Donald Trump u govoru o stanju nacije obećao je na granici s Meksikom "dati izgraditi zid" koji je uzrok duboke stranačke podjele, te rekao da demokratski pokušaji "smiješnih stranačkih istraga" mogu naštetiti američkom napretku.

- U prošlosti, većina ljudi u ovoj dvorani glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Dat ću ga izgraditi", rekao je Trump u svojem drugom govoru o stanju nacije.

Iako je ilegalnu imigraciju nazvao "hitnom nacionalnom krizom", Trump nije proglasio izvanredno stanje koje bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres za financiranje zida. Umjesto toga, pozvao je republikance i demokrate da postignu kompromis oko pitanje imigracije.

- Zidovi djeluju i zidovi spašavaju živote. Stoga hajdemo surađivati, postići kompromis i postići sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom, pozvao je.

Demokrati zid smatraju bacanjem novaca, neučinkovitim i nemoralnim.

Istaknuo je da program koji predstavlja "nije ni republikanski ni demokratski. To je program američkog naroda".

- Zajedno možemo okončati desetljeća političkih blokada, izliječiti stare rane, izgraditi nove koalicije, naći nova rješenja.


Kritike demokrata

Demokratski senator Chuck Schumer rekao je uoči govora kako ima osjećaj da se svake godine "predsjednik budi na dan govora o stanju nacije s nenadanom željom za jedinstvom. Ostalih 364 dana, predsjednik provodi vrijeme dijeleći nas".

Trumpu iza leđa sjedila je nova predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, obučena u bijelo kao i velik broj demokratskih zastupnica koje su time obilježile 100. obljetnicu ženskog prava glasa u Americi.

Pelosy je tu i tamo hladno zapljeskala Trumpu, a uglavnom je sjedila prilično kamenog lica.
- Imamo u Kongresu više žena nego ikada prije", rekao je Trump na što su zastupnice Demokratske stranke ustale i zapljeskale, što je bio rijedak trenutak potpore republikanskom predsjedniku.
S druge strane, njegovi pristaše nakon svakih nekoliko rečenica upućivali su mu pljesak, a više puta su i skandirali "USA, USA".

Trumpov govor o stanju nacije slušali su zastupnici, članovi administracije, diplomatskog zbora, prva dama Melanija i kći Ivanka sa suprugom, kao i brojni posebni gosti.


Jedino što bi moglo zaustaviti gospodarsko čudo su "smiješne stranačke istrage"

-
Gospodarsko čudo se događa u Sjedinjenim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smiješne stranačke istrage", rekao je.

Stoga je upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američkog gospodarstva.


Sastanak s Kim Jong Unom

Američki predsjednik Donald Trump planira se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom u Vijetnamu 27. i 28. veljače, objavio je u utorak Politico.

Trump je otkrio datum na sastanku s televizijskim voditeljima, piše Politico.
Očekuje se da će američki predsjednik više o pojedinostima summita s Kimom reći tijekom svog godišnjeg govora o stanju nacije.

Zasad nije poznato u kojem bi se gradu trebali sastati.

Trump se prvi puta sastao s Kimom 12. lipnja prošle godine u Singapuru.hrt/ HIC.hr
foto:


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre