HIC
HIC-vijesti


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri04.lipnja 2019.
TRODNEVNI SLUŽBEMNI POSJET
Donald Trump u posjetu Velikoj Britaniji

Trump u posjetu Britaniji


Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je stigao u trodnevni posjet Velikoj Britaniji. S Trumpu je i prva dama Melania. U Trumpovoj delegaciji je i kčerka Ivana s mužom. Trumpu u časte ulice Londona ukrašene su britanskim i američkim zastavama.

Prvog dana posjeta u Buckinghamskoj palači se susreo s kraljevskom obitelji i ručao s kraljicom Elizabetom. Posjetili su i Westminstersku opatiju te položili vijenac na Grob neznanog vojnika.

Prije privatnog ručka koji je Elizabeta II. priredila za Trumpove, zajedno su razgledali kraljevsku umjetničku zbirku. Poslijepodne su u društvu princa Andrewa obišli Westminstersku opatiju, u kojoj je visoki gost položio vijenac na grobu neznanog junaka.

Dan su završili raskošnim državnim banketom, a Melania je prije toga uz popodnevni čaj sastala se s princom Charlesom, nasljednikom trona. Trump će se u utorak se sastati s britanskom premijerkom Theresom May.


Trump podržava Brexit

Posjet, koji je planiran prije nekoliko mjeseci povodom 75. obljetnice iskrcavanja u Normandiji, odvija se u vrijeme procesa brexita i odluke britanske premijerke Therese May da podnese ostavku na tu dužnost.

Trump se i prije svog dolaska već umiješao u previranja u vodstvu Konzervativne stranke te je izrazio podršku žestokom zagovorniku brexita Borisu Johnsonu.

Trumpov dolazak popračen je prosvijedima u Londonu bit će popraćen prosvjedima. Tijekom banketa u Buckinhamskoj palači u centru Londona, stotine prosvjednika održalo je i "narodni banket" na Trgu parlamenta nekoliko stotina metara dalje.


Trumpov posjet Britaniji završit će u srijedu velikom ceremonijom u južnom gradu Portsmouthu gdje će se obilježiti Dan D i iskrcavanje u Normandiji 1944. godine kada se u Drugom svjetskom ratu oko 160 tisuća britanskih, američkih, francuskih i drugih savezničkih vojnika iskrcalo u Normandiju na zapadu Francuske koji je bio pod njemačkom okupacijom.

Ovaj posjet će Britance stajati 40 milijuna funti, što je najskuplji državnički posjet u povijesti Velike Britanije. Mediji i politički krugovi ističu područja neslaganja SAD-a i Britanije, posebice što se tiče klimatske politike ili politike oko Irana.


Nakon Velike Britanije Trump će otputovati u Francusku i Irsku.hrt/ HIC.hr
foto:

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre