ADRESAR HRVATA IZVAN RH (2700adresa
Adresar Hrvata izvan RH
narudžba:info@ppr.hr

Accomodation in Croatia
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
Hrvatski iseljenički adresar


08.lipnja 2015.
IZBORI U TURSKOJ
Erdogan nakon 13 godina izgubio apsolutnu većinu, ništa od proširenja ovlasti
Turska ulazi u novo političko doba pošto je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) nakon 13 godina izgubila apsolutnu većinu, a kurdska Stranka narodne demokracije (HDP) prvi put ušla u parlament. 

turski predsjednimk Erdogan


Rezultati nedjeljnih izbora velik su udarac predsjedniku države Recepu Tayyipu Erdoganu, osnivaču AKP-a, koji je aktivno sudjelovao u kampanji zagovarajući uvođenje predsjedničkog sustava. Od toga neće biti ništa jer je AKP osvojio 40,8% glasova ili samo 258 od 550 zastupničkih mandata. Za apsolutnu većinu, koju je imala dosad, stranci je trebalo 276 mandata, a za željenu dvotrećinsku 330 zastupnika. 

To nije spriječilo premijera Ahmeta Davotuglua, koji je formalno preuzeo stranku pošto je Erdogan izabran za predsjednika, da proglasi "pobjedu" na izborima. 

AKP će sada biti prisiljen na koalicijske pregovore, a nije nemoguće da se Turci uskoro opet nađu na biralištima na prijevremenim izborima. HDP je osvojio 13% glasova i dobio 70 mandata. Uoči izbora mnogo se nagađalo hoće li ta prokurdska stranka uspjeti preći izborni prag od visokih 10%. 

Kako bi to ostvarila, stranka se predstavila kao liberalna, lijeva, sa snažnom agendom poštivanja manjinskih i ženskih prava, čime je evidentno dobila povjerenje glasača i izvan kurdske biračke baze. U najvećem gradu s kurdskim stanovništvom Diyarbakiru slavilo se do dugo u noć nakon objave izbornih rezultata, na ulicama se pjevalo i plesalo, nad gradom je bio vatromet. 

Čelnik HDP-a Selahattin Demirtas izjavio je da koalicija s AKP-om ne dolazi u obzir. Rasprave o predsjedničkom sustavu i diktaturi u završene, rekao je nakon izbora. Kurdi, koji se dugo žale na sustavnu diskriminaciju, na prijašnjim su izborima imali samo neovisne kandidate jer je njihovim strankama bilo nemoguće prebaciti izborni prag. 

Glavna oporbena Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila je 25,1% glasova, a krajnje desna Stranka nacionalnog pokreta (MHP) 16,4%. Sve glavne oporbene stranke protive se Erdoganovom predloženom jačanju predsjedničkih ovlasti jer strahuju da bi to unazadilo demokraciju i svu vlast koncentriralo u ruke predsjednika države. Stoga će AKP-u pregovori o koalicijskoj vladi biti težak posao.

Opasnost od pobune

Stranka o kojoj je riječ je ljevičarska prokurdska stranka HDP, Narodna demokratska stranka. Zajedno je vode muškarac i žena, ima 50 posto žena na listama, 10 posto pripadnika seksualnih manjina, dakle LGBT zajednice, i mnogi je uspoređuju s grčkom Syrizom i španjolskim Podemosom. Stranka koja je antikapitalistički orijentirana i želi dokinuti svaku diskriminaciju, osnovana je prije samo tri godine, a podrška joj je nešto iznad 10 posto. A 10 posto je prag za ulazak u parlament, jedan od najviših u svijetu i prag koji onemogućava ulazak novih stranaka. Kako bi zaobišli taj prag, dosad su ljevičarski pokreti kandidirali neovisne kandidate. Kurdi polažu velike nade u ulazak u parlament te stranke, koju kao kopredsjednici vode Selahattin Demirtas i Figen Yuksekdag. Međutim, ako HDP ne prijeđe prag, postoji opasnost od pobune Kurda, koje vlasti neće moći uvjeriti da su izbori bili pošteni. Među Kurdima je reporter BBC-a čuo i kako bi u tom slučaju mogao izbiti sukob bio između Kurda i vojske, ali, kažu tamo, ne bi se ponovile 90-e, kad se sukobila Kurdska radnička stranka PKK s turskom vojskom. PKK je zabranjena kao teroristička organizacija, takvom je vide i EU i SAD. I iz vladajuće turske Stranke pravde i razvoja AKP Kurdi prelaze u HDP, ponajviše zbog nespremnosti Turske da pomogne Kurdima u borbi protiv ISIL-a za Kobane. “Bila je to posljednja kap zbog koje sam napustio AKP. Na kraju krajeva, mi smo Kurdi i moramo okončati politiku podbadanja Kurda jednih protiv drugih”, rekao je za “Guardian” Burhan Saran, političar koji je nedavno prešao u HDP kojemu donosi 4000 glasova. Turska Syriza kandidirala je ne samo Kurde nego i Turke. U nju nadu polažu pripadnici drugih nacionalnih manjina, žene i homoseksualci, kao i starije žene u planinama koje kažu: Za Turke mi ne postojimo, mi smo za njih planinski Turci.

Spalili joj kuću

“Turski vojnici spalili su mi kuću četiri puta”, rekla je za BBC 76-godišnja Dilsah Ozgen koja je izgubila muža i dva sina i nada se da će kurdski glasovi potopiti Erdogana. Stranka u koju polažu nade mnogi od oko 15 milijuna Kurda od ukupno 77 milijuna stanovnika Turske doživjela je u petak napad eksplozivom na izbornom skupu na jugoistoku Turske. Dvije osobe su poginule, stotina je ozlijeđenih.

(hrt/vecernji/hic)

 


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre