HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-svijet


made in croatia, suveniri


01. ožujka 2020.
UN UPOZORAVA NA RIZIK OD ESKALACIJE
Turska pustila 75000 migranata preko granice put Europe

Erdogan

Ankara je u nedjelju 1.ožujka ustvrdila da je dopustila više od 75 000 migranata da prijeđu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji. Do nedjelje oko 10 sati 76 358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je u nedjelju na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Bugarska i Grčka nisu objavile da je toliki broj migranata stigao na njihove granice. Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9600 migranata u pokušaju prelaska granice.

Stotine migranata probile su tursko-grčku granicu u nedjelju i stigle na otok Lezbos te u kontinentalnu Grčku kod graničnog prijelaza Kastanies, dok su se tisuće migranata okupile na tursko-grčkoj granici.

Čini se da je 220 migranata u tri čamca stiglo na egejski otok Lezbos, prenosi Reuters. Skupina migranata pregazila je plitku rijeku kod graničnog prijelaza Kastanies i stigla u Grčku. Interventna policija u subotu je suzavcem rastjerala stotine migranata koji su pokušavali ući u Grčku.

- Jučer je bilo 9600 pokušaja prelaska naše granice i sve smo uspješno riješili, rekao je zamjenik ministra obrane Alkiviadis Stefanis za grčku televiziju Skai.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je na tursko-grčkoj granici oko 13 tisuća ljudi. Do kasno u subotu autobusi u turskim gradovima punili su se migrantima, navodi ta organizacija.

Grčka vlada govori o orkestriranom napadu na svoje granice i optužuje Tursku za aktivno usmjeravanje migranata. Ne samo da ih ne zadržavaju, oni im pomažu, rekao je Stefanis za Skai. 

Bruxelles je poručio da podržava Grčku. Grčka je bila ulazna europska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je više od 40 tisuća migranata smješteno na egejskim otocima gdje u teškim uvjetima žive u prenapučenim kampovima.

Prošloga tjedna mještani otoka Lezbosa sukobili su se s interventnom policijom. Otočani tvrde da snose nerazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.

Ministar migracijaNotis Mittarachi rekao je za grčku televiziju Ant1 da Grci ne žele "ovu navalu u svojoj zemlji" te da Grčka nije zemlja u koju svatko može doći bez poštovanja pravila. 

Reutersovi svjedoci vidjeli su manje skupine migranata kako hodaju poljima kod grčkog grada Orestiada, oko 6 kilometara udaljenog od granice. Četiri Afganistanca navodno su zapalila logorsku vatru.

- Želimo mjesto gdje možemo ostati, hranu i toplinu, rekla je dvadesetšestogodišnja Najibe Rezaji iz Afganistana.

Grčka policija i vojska uhićuju osobe koje pokušavaju prijeći granicu.

- Svi su oni Afganistanci, a ne Sirijci, rekao je jedan vojnik. Jesu li to Sirijci o kojima je Erdogan govorio, dodao je.
Odluka Turske nakon zračnih napada sirijskih snaga na Idlib

Turska više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu. Policija,
obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani. Odluka je to nakon zračnih napada
sirijskih snaga na Idlib, u kojima je poginulo najmanje 29 turskih vojnika, objavila je Ankara 28.veljače.

Stotine migranata viđene su na sjeverozapadu Turske na putu prema granici s Grčkom i Bugarskom, prenose turski mediji. Agencija Demiroren navodi da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće turskom pokrajinom Edirne koja graniči s Bugarskom i Grčkom. Navodi se kako su se migranti također okupili u općini Ayvacik, koja se nalazi na Egejskom moru u pokrajini Canakkale. Ta skupina navodno brodom želi doći do grčkog otoka Lezbosa.

Turska televizija NTV emitirala je prilog na kojemu se vide osobe s ruksacima kako šeću poljima. NTV je naveo kako su pokušali prijeći granični prijelaz Kapikule i ući u Bugarsku, ali im to nije bilo dopušteno. Nakon toga pokušali su prijeći granični prijelaz Pazarkule i prijeći u Grčku, ali nije jasno što se s tom skupinom migranata dogodilo poslije toga.

Turska je na napade brzo odgovorila. "Svi poznati položaji sirijskih snaga pod paljbom su naših kopnenih i zračnih postrojba", rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana."Osvetit ćemo naše hrabre vojnike", izjavio je turski dužnosnik i ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da "pokažu odgovornost" i "zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim".

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu. U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi(HRT)
Upozorenje UN-a

Ako se ništa ne poduzme, rizik od eskalacije "rast će iz sata u sat" na sjeveroistoku Sirije upozorio je glasnogovornik UN-a.

"Glavni tajnik Antonio Guterres opetuje svoj poziv na trenutačni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo" u pokrajini Idlibu, rekao je u priopćenju Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

"Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat", dodao je.

Veliki gubici koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon tjedana eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskog režima koji podupire Moskva.

Turska je noćas uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 22 svoja vojnika u napadima u pokrajini Idlibu koje Ankara pripisuje sirijskom režimu.

U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta u pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu. (N1info)


Ergodan zaprijetio Europi novim valom migranata


HIC.hr
foto:

 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre