HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 

20.kolovoza 2021.
TRAŽE POTPORU ZAPADA
U dolini Panjšir se stvara pokret otpora protiv talibana

Ahmad Massoud
Ahmad Massoud, sin pokojnog afganistanskog zapovjednika Ahmada Shaha Massouda (AFP)


Talibani su ušli u prijestolnicu Afganistana ali ne vladaju cijelim teritorijem te zemlje. Dolina Panjšir, sjeveroistočno od Kabula koja čini 5 posto teritorija, trenutno ali i tijekom prve vladavine glavno je uporište pokreta otpora kojeg talibani nisu mogli poraziti. Sjeverni Savez formirali su Tadžici, Hazari i Uzbeci.

Skupina afganistanskih čelnika pokušava okupiti snage za otpor talibanima iz iste strateške doline koja se prije dva desetljeća opirala militantima - i osigurala američkim špijunima i operaterima specijalnih snaga lansirnu rampu za invaziju koja je talibane maknula s vlasti u mjesecima nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Za razliku od prije 20 godina, vođe otpora ne kontroliraju teritorij koji bi im trebao za otvaranje opskrbne linije kroz sjeverne granice Afganistana, niti se čini da imaju značajnu međunarodnu podršku.

Koliko je muškaraca i koliko su dobro opskrbljeni također su otvorena pitanja. Bivši afganistanski dužnosnici navode da je broj boraca skrivenih u Panjširu od 2.000 do 2.500, a za njih se kaže da imaju malo više od jurišnog oružja, pise jutarnji.hr.


'Otpor počinje sada'

Ahmad Massoud vođa je Nacionalnog fronta otpora u Afganistanu. U pismu poslanom redakciji Washington Posta rekao je da otpor mudžahedina talibanima počinje sada. Ali trebaju pomoć.

"Kad sam imao 9 godina, moj otac, zapovjednik mudžahedina Ahmad Shah Massoud, okupio je svoje vojnike u pećini u dolini Panjšir u sjevernom Afganistanu. Sjedili su i slušali kako im se obraćao očev prijatelj, francuski filozof Bernard-Henri Lévy. 'Kad se borite za svoju slobodu', rekao je Lévy, 'borite se i za našu slobodu', rekao je Massoud.

"Moj otac ovo nikada nije zaboravio dok se borio protiv talibanskog režima. Sve do trenutka kada je ubijen 9. rujna 2001. godine, po nalogu talibana i Al-Qa'ide, borio se za sudbinu Afganistana, ali i za Zapad".
"Sada je ta zajednička borba bitnija nego ikad u ovim mračnim, napetim satima za moju domovinu".

"Pišem iz doline Panjšir danas, spreman slijediti očeve stope, s mudžahedinima, borcima koji su spremni ponovno pobijediti talibane. Imamo skladišta streljiva i oružja koje smo strpljivo prikupljali od očeva doba, jer smo znali da bi ovaj dan mogao doći".

Kako navodi, imaju oružje koje nose Afganistanci koji su u posljednja 72 sata odgovorili na njegov apel da se pridruže otporu u Panjshiru.

"Imamo vojnike iz afganistanske regularne vojske koji su bili zgroženi predajom svojih zapovjednika i sada sa svojom opremom putuju prema brdima Panjšir. U našu su se borbu uključili i bivši pripadnici afganistanskih specijalnih snaga".


'Trebamo pomoć'

Ipak, tvrdi, sve to neće biti dovoljno da se talibane makne s vlasti.

"Ako talibanski vojskovođe krenu u napad, naravno da će se suočiti s našim upornim otporom. Zastava Nacionalnog fronta otpora vijorit će se nad svakim položajem koji pokušaju zauzeti, kao što se zastava Nacionalnog ujedinjenog fronta vijorila prije 20 godina. Ipak znamo da naše vojne snage i logistika neće biti dovoljne. Brzo će se iscrpiti ako naši prijatelji na Zapadu ne pronađu način da nas opskrbe bez odlaganja".

"Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici napustili su bojište, ali Amerika i dalje može biti "veliki arsenal demokracije", kako je rekao Franklin D. Roosevelt kada je pritekao u pomoć Britancima prije ulaska SAD-a u Drugi svjetski rat".

"U tu svrhu molim prijatelje Afganistana na Zapadu da se zauzmu za nas u Washingtonu i u New Yorku, u Kongresu i kod Bidenove administracije. Zauzmite se za nas u Londonu, gdje sam završio studij, i u Parizu, gdje je sjećanje na oca ovog proljeća odano počasnim imenovanjem staze za njega u vrtovima Champs-Élysées".

"Znajte da milijuni Afganistanaca dijele vaše vrijednosti. Toliko smo se dugo borili za otvoreno društvo, društvo u kojem bi djevojke mogle postati liječnice, naš tisak mogao je slobodno izvještavati, naši mladi ljudi mogli su plesati i slušati glazbu ili prisustvovati nogometnim utakmicama na stadionima koje su nekad talibani koristili za javna pogubljenja - a uskoro bi se mogla ponoviti".

"Talibani nisu problem samo afganistanskom narodu. Pod kontrolom talibana, Afganistan će bez sumnje postati žarište radikalnog islamističkog terorizma; ovdje će se još jednom skovati zavjere protiv demokracija"

"Bez obzira na to što se dogodi, moji borci mudžahedini i ja branit ćemo Panjšir kao posljednji bastion afganistanske slobode. Naš moral je netaknut. Iz iskustva znamo što nas čeka".(jutarnji.hr)

 

 

Otpor na ulicama

U strahu od ponovnog uvođenja strogog šerijatskog zakona Afganistanci su već na početku okupacije dali talibanima do znanja da će im pružati otpor i neće dozvoliti uvođenje zakona kakvi su bili do 2001. godine.
Protivnici talibana su u četvrtak Dan neovisnosti od britanske kolonije na ulicama više gradova obilježili uz istaknutu afganistansku zastavu.U Asadabadu talibani su pucali na skupinu koja je uzvikivala “bolje umrijeti nego živjeti u ropstvu i vratiti se u kameno doba”
pri čemu su ubijene najmanje dvije osobe.Talibani u lovu na ljude

Talibani provode organizirani lov na ljude sa svoje liste meta i pri tome su odlično organizirani, rekao je za BBC čelnik norveškog Centra za globalne analize Christian Nellemann.

Podsjetimo, norveški Centar za globalne analize dostavlja obavještajne informacije Ujedinjenim nacijama.

"Ono što smo vidjeli je da talibani imaju prilično napredan obavještajni sustav. Imaju popis s imenima osoba i u prvim satima ulaska u veće gradove, pa tako i Kabul, kreću u lov od vrata do vrata na bivše vladine zaposlenike, prvenstveno one u obavještajnim službama i specijalnim jedinicama vojske", rekao je Nellemann.

Dodao je da bi to moglo dovesti do masovnih egzekucija. 

"I ne samo do toga nego do masovnog razotkrivanja metoda i obavještajnih mreža koje je Zapad uspostavio u Afganistanu. To bi moglo uvelike potkopati rad cijelog niza obavještajnih službi zapadnih zemalja", dodao je.

U izvještaju norveškog Centra UN-u navodi se kako talibani stvaraju novu mrežu informatora koji su spremni surađivati s novim režimom.

Talibani u Afganistanu ubili su rođaka novinara Deutsche Wellea tražeći njega, objavila je ta njemačka mreža. Militanti su pretraživali kuću za kućom u potrazi za novinarom, koji sada radi u Njemačkoj, objavio je DW u četvrtak, prenosi HRT.

Drugi rođak teško je ranjen no ostali su uspjeli pobjeći, rečeno je, bez detalja o incidentu. Glavni ravnatelj DW-a Peter Limbourg osudio je ubojstvo te rekao da ono pokazuje kakva opasnost prijeti medijskim djelatnicima i njihovim obiteljima u Afganistanu.

Talibani su upali u domove najmanje troje drugih novinara DW-a, navodi mreža.

 HIC.hr
foto: AFP

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre