HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


31.srpnja 2019.
POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA
"Poljska europska pustinja" naslv je izvješća o vodama u Poljskoj

Isušene rijeke

U izvješću o stanju vode u Poljskoj koje je nadavno objavila poljska državna revizija (NIK) pod nazivom "Poljska, europska pustinja" navodi se kako ta zemlja ima tri puta manje vode od europskog prosjeka. U toj zemlji su mnoge rijeke svedene na potoke a jezera nestaju.

Stari ribič Tadeusz Norberciak zabrinuto gleda nizak vodostaj Vistule u Varšavi, što nije samo znak ljetne suše već i simbol trajne prijetnje nestašice vode u Poljskoj, piše hrt.

- Ne sjećam se da je vodostaj bio ovako nizak kao zadnjih godina, to je tragedija", kaže 85-godišnji Norberciak koji je toga dana pecao s dva štapa.

- Dalje prema sjeveru još je gore. Vistula izgleda kao lokva, dodaje.

Stotine rijeka u Poljskoj svedene su na potoke, a jezera nestaju.

- Statistički Poljska ima 1600 kubnih metara vode po stanovniku, što je triput manje od europskog prosjeka. Naši izvori vode usporedivi su s Egiptom, navodi se u nedavno objavljenom izvješću poljske državne revizije (NIK), koja se bavila i tom tematikom.

Naslov izvješća glasi - "Poljska, europska pustinja".

Po podacima Eurostata, europski prosjek je 4500 m3 vode po stanovniku. Rekorder je Hrvatska s 27.300 'kubika'.

Poljska, smještena na kontaktu oceanske i kontinentalne klimatske zone, suprotno uvriježenim pretpostavkama nikada nije imala mnogo vode. Prosjek padalina manji je nego dalje na zapadu, a isparavanje je jednako.

S klimatskim promjenama i češćim sušama, situacija je postala alarmantna.

Cijeli pojas zemlje koji se proteže od zapada prema istoku zemlje polako se pretvara u stepu. To izaziva velike probleme u poljoprivredi, ali i u šumama i životu u prirodi.

- Prošla je godina bila vrlo sušna i količina vode je pala na 1100 m3 po stanovniku, zamalo ispod praga sigurnosti, rekao je Sergiusz Kiergiel, glasnogovornik poljske vodoprivrede Wody polskie.30.srpnja smo potrošili resurse planeta Zemlje za ovu godinu


Organizacija Global Footprint Network izračunala je da smo u utorak o 30.srpnja 2019. potrošili resurse planeta Zemlje za ovu godinu. Naš planet ima granice koliko se može prirodno obnoviti, a mi ga iscrpljujemo mnogo više. Klimatskih promjena uglavnom se sjetimo kad svjedočimo prirodnim nepogodama. U Njemačkoj se razmišlja o oporezivanju ispuštanja ugljikova dioksida, sve kako bi se usporilo zagrijavanje planeta.

Do kraja godine moramo preopteretiti planet, trošiti preko ekološki normalne mjere, krasti od budućih generacija. Crpiti previše, izloviti 30% ribljeg fonda, sjeći previše šume. Slikovito - da svijet živi trošeći iz neke velike smočnice, od danas do kraja godine, ona bi bila prazna.

Nekad je svijet teoretski "pojeo" svoje godišnje resurse u prosincu, zatim u listopadu, još nikad do sada nismo potrošili godišnju mjeru planeta prije kolovoza. Izgaramo više, nego što šume i oceani mogu obnoviti. Šire se pustinje, ugrožene su time 2 milijarde ljudi.

Emisije ugljikova dioksida su problem, kažu stručnjaci. Prekomjerno zagrijavamo planet, nasilno utječemo na klimu, automobilima, zrakoplovima, ogrjevom, 7-8 milijuna tona plastike bacimo u more svake godine. Uništili bismo ovim načinom i dva planeta, ne samo jedan. Žetva u okolici Münchena, ove godine na 40 Celzijevih stupnjeva. Kao u Africi..

Elektromotor bicikla ima slabi, jaki i srednji stupanj, na srednjem, kaže Michael, može prijeći 90 kilometara s jednim punjenjem. Ubuduće, gorivo bi moglo poskupjeti, ako država uvede posebno davanje - cijenu emisije ugljikova dioksida.

Stručnjaci IFO instituta i velik broj ekonomista u Njemačkoj smatra kako je pravi put trgovina emisijama. Velike CO2 divove, Sjedinjene Države, Kinu i Indiju, treba privoliti da oni promijene ponašanje, a sam skupi primjer Njemačke, ne bi bio dovoljan za spas planeta.


HRT/ HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre