HIC kugluice za bor
HIC-vijesti

 

29.listopada 2019.
LIDERI TZV ISLAMSKE DRŽAVE
Ubijeni Abu Bakir Al Bagdadi i Abu al-Hasan al-Muhadžir

Abu Bakir Al Bagdadi

Lider takozvane Islamske države Abu Bakir Al Bagdadi ubijen je proteklog vikenda uz njega su usmrćene još dvije žene koje su na sebi imale prsluke s eksplozivom, ali koji nisu eksplodirali, kao i troje djece.

Ovog teroristu SAD su dugo tražile, a američki predsjednik Donald Trump je rekao da je vojna operacija u kojoj je ubijen vođa Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi značajnija od one u kojoj je ubijen Osama bin Laden 2011. godine tijekom Obamine vladavine.

Prije dvije godine, bivša supruga najtraženijeg čovjeka na svijetu – šefa islamističke grupe Islamska država – Saga el Dulajmi (30) dala je intervju švedskoj televiziji i tom prilikom izjavila da se tada udala za “normalnu osobu, predavača na sveučilištu”, te da ne zna kako je završio kao glava terorističke grupe.


“Udala sam se za normalnu osobu, sveučilišnog predavača. U to vrijeme se zvao Hišam Muhamed”, priča Saga el Dulajmi, bivša supruga lidera najopasnije džihadističke grupe na svijetu u intervjuu za švedsku televiziju “Ekspresen”.

Sagi je to bio prvi intervjuu od kako je puštena iz libanskog zatvora 2015. godine. Saga je odrasla u konzervativnoj dobrostojećoj obitelji u Bagdadu. Prije nego što je srela čovjeka koji je postao poznat kao Abu Bakr Al Bagdadi, već je jednom bila udana i iz tog braka ima dvojicu blizanaca.
Njen prvi muž bio je tjelohranitelj Sadama Huseina i ubijen je boreći se protiv američkih trupa u Iraku samo godinu dana nakon vjenčanja.

U Iraku i u muslimanskim zajednicama dozvoljeno je da se oženjeni muškarci ožene udovicama, tako da se mogu brinuti o njihovoj djeci. Oni vjeruju da je to dobro djelo za koje će biti nagrađeni nakon smrti. Na ovaj način Saga se udala za Bagdadija.

“Nisam primijetila da je bio aktivista na bilo koji način. Preselili smo se u njegov dom i tamo smo živjeli. Mnogo nas je bilo u istom stanu i to je bilo teško. Bili smo on, ja i moja djeca i njegova prva žena i njena djeca”, objašnjava Saga.

Čovjek koji je u to vrijeme bio poznat kao Hišam Muhamed nije rekao svojoj prvoj ženi da je htio da se oženi drugi put. I Saga kaže da će radije zaboraviti svoj prvi susret s prvom Bagdadijevom ženom.

“On nije mnogo govorio o svojoj prošlosti. Bio je tajanstven. Nije bio naročito pričljiv. Sretali smo se u večernjim satima, tijekom večere. Provodio je dane na sveučilištu, gdje je predavao religiju i šerijat. Ponekad bi nestajao na nekoliko dana. Rekao bi da ide posjetiti svog brata”, prisjeća se ona.

“Ne, nisam bila zaljubljena u njega. Nisam ga voljela. On je bio zagonetan čovjek. Nije se mogla voditi rasprava niti normalan razgovor s njim. U večernjim satima, kada dođe kući, najčešće bismo večerali zajedno…. On je davao naređenje, ništa više”, kaže ona.

Ostavila ga je nakon samo tri mjeseca braka ne znajući da je trudna. Njihova zajednička kčerka Hogar sada ima 11 godina.

“Ona je ponijela svu težinu na svojim plećima. Što su djeca kriva u svemu tome? Nije ona kriva što je kčerka najtraženijeg teroriste na svijetu”, kaže bivša Bagdadijeva supruga.

Nakon svih njenih problema u Iraku i Siriji, gdje se preselila nakon invazije na Irak, Saga kaže da sada želi živjeti u Europi, a ne u arapskim zemljama.

“Što je moja krivica? Ja sam se udala za njega 2008. Sada smo razvedeni. Ja sam bila ta koja ga je ostavila. Ja sam žena koja je prošla kroz mnogo toga i koja je bila i u zatvoru. Da sam htjela živjeti s Bagdadijem, mogla sam živjeti kao princeza. Ne želim novac. Želim živjeti u slobodi”, kaže ona.

Saga se ponovo udala i dobila još jednog sina, svoje četvrto dijete.


Ubijen Abu al-Hasan al-Muhadžir, glasnogovornik ISA-e

Sjedinjene Države su u ponedjeljak potvrdile da je u zajedničkom napadu kurdskih i američkih snaga ubijen Abu al-Hasan al-Muhadžir, glasnogovornik Islamske države i jedan od vodećih ljudi te džihadističke organizacije.

Muhadžir je ubijen u u sirijskom gradu Jarablusu u provinciji Alepa, rekao je novinarima dužnosnik SAD-a koji je tražio da ostane neimenovan, prenijela je Hina.

Operaciju koja je dovela do smrti “Bagdadijevog drugog čovjeka, ili jednog od tih drugih ljudi” provele su i snage SAD-a, rekao je dužnosnik dodavši da su Sirijske demokratske snage (SDF) imale veliku ulogu u njoj.

Milicija sirijskih Kurda YPG objavila je u nedjelju da je glasnogovornik džihadističke skupine Islamske države Abu al-Hasan al-Muhadžir ubijen u zajedničkom napadu Kurda i američkih snaga na sjeveru Sirije.

SDF u kojima glavnu sastavnicu čini YPG, objavile su da su metu gađale blizu Jarablusa, a glavni zapovjednik SDF-a Mazloum Abdi rekao je da je napad “nastavak prethodne operacije” u kojoj je ubijen Abu Bakr al-Bagdadi, vođa IS-a.

On je na Twitteru napisao da je glasnogovornik uzet za metu u selu Ain al-Bayda na sjeveru pokrajine Alep i da je bio desna ruka al-Bagdadija.

Sputnjik/HMS/ HIC.hr
foto:


 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre