HIC grbovi-500-100
HIC-vijesti


Made-in-Croatia, hrvatski proizvodi i hrvatski suveniri


06.kolovoza 2019.
VLADAO JE 30.GODINA
Preminuo Robert Mugabe, bivši čelnik Zimbabwea

Robert Mugabe

Robert Mugabe
, prvi čelnik Zimbabwea nakon neovisnosti, umro je u dobi od 95 godina, objavili su mediji pozivajući se na obitelj. Dugo je bolovao, navela je obitelj.

U studenome 2017. Mugabea je u državnom udaru svrgnula vojska nakon što je tri desetljeća bio na vlasti.


Jedni ga smatraju osloboditeljem, drugi smatraju da je uništio državu

Mugabe se u politiku uključio ranih šezdesetih s agendom borbe za jednaka prava crnačke većine u ovoj afričkoj državi.

Sudjelovao je u osnivanju političke stranke ZANU (Zimbabwe African National Union), zbog čega je desetak godina proveo po zatvorima. Nakon otpuštanja iz zatvora, odlazi u Mozambik, gdje se priključuje oružanom krilu ZANU-a te se s vremenom probija do pozicije zapovjednika.

Ubrzo je buknuo Rodezijski građanski rat protiv bjelačke manjine, koji je pobunjenička koalicija dobila a država promijenila ime u Zimbabve. 1980., održali su se izbori, na kojima je Mugabe izabran za prvog premijera nezavisnog Zimbabvea.

1987. u Zimbabveu su se dogodile su ustavne promjene kojima su ovlasti predsjednika ojačane iz pukih ceremonijalnih u izvršne. Mugabe ubrzo postaje predsjednikom a država de facto jednopartijskom diktaturom.


U samom Zimbabveu mišljenja o Mugabeu su podijeljena. Dok ga jedni smatraju osloboditeljem i narodnim herojem, drugi smatraju da je uništio perspektivu ove afričke države.

U studenom 2017., Nacionalna Vojska Zimbabvea, izdala je priopćenje da su predsjednik i njegova žena Grace Mugabe uhićeni te da se nalaze u kućnom pritvoru.

Nedugo potom, vojska je preuzela kontrolu nad državnom televizijom, odakle je u 4 sata ujutro izdano priopćenje da su se odlučili na intervenciju jer smatraju da se "država potkopava", odnosno zloupotrebljava.

Uzrok nezadovoljstvu bilo je Mugabeovo svrgavanje dotadašnjeg potpredsjednika Emmersona Mnangagwea, u korist Mugabeove 40 godina mlađe žene Grace Mugabe, čime se zamjerio utjecajnim ratnim veteranima i vojnom establišmentu.

Vojni udar mnogi su stanovnici pozdravili pjesmom i plesom na ulicama. Mugabe je pak pristao otići s vlasti ako mu se dozvoli da "umre u Zimbabveu", što je odobreno od strane nove vlasti.HRT/ HIC.hr
foto:newtimes.co.rw

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre