HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/zlatnici i srebrnjaci


Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 


09.prosinca 2020.
VREMENSKA NEPOGODA
Venezija pod vodom, zakazale protupoplavne barijere

Venecija poplavljena

Veneciju je pogodila pogodila poplava. Sustav protupoplavnih barijera nije aktiviran. Dok su vlasti shvatile, bilo je prekasno. Tako su gradske znamenitosti, kao i Trg sv. Marka završile pod vodom.

- Pokušavamo na najbolji mogući način odrediti otvaranje i zatvaranje MOSE-a (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), navodi Cinzia Zincone, te dodaje da će se analizirati i uvesti bitne promjene u radu MOSE-a ako bude potrebe.

Prognozeri su predviđali plimu koja će se popeti na 1,2 metra, niže od nivoa od 1,3 metra potrebnog za aktiviranje sustava.

Nakon nekih korupcijskih skandala i dugogodišnjeg rada i kašnjenja, sustav je konačno ušao u upotrebu ove godine. Prvi put je upotrijebljen u listopadu i uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donijelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro na Twitteru je napisao da se Venecija priprema za porast razine vode
od 145 cm i da je glavni gradski trg već poplavljen.


Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu inače se počinje podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum. Za sada se ne zna zašto je sustav zakazao.

Zbog očekivanog velikog porasta razine vode od 135 cm u četvrtak i petak, Venecija bi mogla oglasiti crveni alarm, najveći stupanj uzbune.

hrvatski šah, komplet


Luca Zaia, predsjednik venecijanske regije, je rekao da bi šteta mogla doseći 500 milijuna eura.

Oluje su zahvatile sve dijelove Italije, a nakon obilnih kiša i snijega u određenim područjima, poput Južnog Tirola, povećan je rizik od odrona zemljišta i lavina.


Sjeveroistok Italije i Rim su na najvećem stupnju uzbune od vremenskih nepogoda. Brojne ceste i planinski prijevoji su zatvoreni i blokirani. Željeznički promet preko prijevoja Brenner je nakon odrona zemljišta u Bolzanu blokiran. No, tunel je i dalje otvoren za promet.

Jug su pogodile obilne kiše, a poplave su tijekom vikenda odnijele najmanje dva života.

 

 


HRT/ HIC.hr
foto:Reuters, Manuel Silvestri


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre