Accomodation in Croatia
HIA-porta
Patria-Promocija, marketing agencija
Made in Croatia, proizvodi i suveniri
 
 


03.travnja 2015.
PORUKA IZ SRBIJE
Nikolić poslao poruku hrvatskoj predsjednici, osudio paljenje hrvatske zastave

Tomislav Nikolić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić preko svoga savjetnika Ivana Mrkića poslao je poruku hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj je naveo da je čin spaljivanja zastave Hrvatske za svaku osudu, piše B92.

Srpski predsjednik ističe i kako će protiv počinitelja biti poduzete sve zakonski predviđene mjere. Podsjetimo, jučer je u Beogradu hrvatsku zastavu zapalio haški osumnjičenik za ratne zločine Vojislav Šešelj. "Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažavanja simbola bilo koje države i naroda. Vjerujem da ćete razumjeti da iza ovakvih incidentnih pojava ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli vodstva Srbije", piše u Nikolićevoj poruci Kolindi Grabar-Kitarović. Prema navodima beogradskih medija, na Nikolićevu poruku je odgovorio savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović Dario Mihelin. Napisao je da se predsjednica srdačno zahvaljuje i raduje se suradnji.

Pusić telefonski razgovarala s Dačićem

S druge strane, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusićtelefonski je razgovarala s srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem, izvijestili su iz Ministarstva. Naglašavaju da se razgovaralo o "odnosima dviju zemalja, nakon napetosti koje su izazvale uvredljive izjave srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina i paljenje hrvatske zastave u Beogradu u režiji haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja". "Ministri su naglasili kako će nastaviti raditi na normalnim međususjedskim odnosima", zaključuju u priopćenju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U priopćenju koje je objavilo srpsko Ministarstvo vanjskih poslova stoji kako su se ministri složili da "ovakvi incidenti ne smiju ugroziti obostranu želju za unaprjeđenje odnosa te da treba raditi na normalizaciji situacije u interesu budućnosti dvije države i cijele regije". "Zajednički cilj Srbije i Hrvatske mora biti da putem dijaloga rješavaju sva otvorena pitanja iz prošlosti i definiraju zajedničke interese i projekte za budućnost".  

Pusić je kazala Dačiću da će se hrvatski veleposlanik vratiti u Beograd 7. travnja.

 Vučić osudio Šešeljevo paljenje hrvatske zastave, razgovarat će s Milanovićem.

BEOGRAD: Haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio je u srijedu ispred beogradske Palače pravde hrvatsku zastavu rekavši kako želi poslati poruku "hrvatskoj ustaškoj državi" kao odgovor na zahtjeve hrvatskih dužnosnika da se vrati u haaški pritvor.

"Slike koje smo poslali danas, slike paljenja zastave, loše su slike koje idu iz Beograda i to što ćemo mi kazati kako to nema veze s državom - a nema, i to što ćemo reći da to rade predstavnici izvanaprlementarne stranke neće mnogo pridonijeti našem boljem ili drugačijem ugledu", rekao je srbijanski premijer Aleksanda Vučić za Radioteleviziju Srbije u izravnom uključenju iz Bratislave gdje vodi srbijansko državno izaslanstvo u službenom posjetu.

Oštar prosvjed hrvatske strane

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je zbog incidenta oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb.

Vučić je najavio da će, čim se vrati u Beograd, telefonom razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

"Naše je da pokušamo unijeti mir, razboritost, razum. To je važno i zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i zbog naših budućih odnosa. Ja ću, čim se vratim iz Slovačke telefonom pozvati predsjednika hrvatske vlade gospodina Milanovića - a da li će on željeti ili ne, to je druga stvar - ali svakako ću pozvati. Mislim da Hrvatska i Srbija trebaju surađivati neusporedivo bolje", rekao je Vučić.

Navodeći kako "razumije da je u Hrvatskoj izborna kampanja i razumije mnogo stvari", Vučić je rekao da će Srbija sa svoje strane "zaustaviti svaku vrstu retorike koja bi dalje raspirivala loše strasti".

"S druge strane, zamolit ću i predsjednika Milanovića da i članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji. A što se tiče našeg poštovanja prema Hrvatskoj - imat će ga. Mislim da će to biti jasan signal da želimo graditi naše odnose, da budu neusporedivo bolji", rekao je premijer Vučić i poručio da ne treba uvijek gledati prvo u tuđe dvorište.

"Za nas je važno da pokušamo biti odgovorni, da ne gledamo uvijek prvo u tuđe dvorište nego u svoje. Nama je potrebna stabilnost, Srbiji je to danas važnije nego ikad", rekao je Vučić za RTS.

Stabilnost je najvažniji cilj

Rekavši da "govori o stabilnosti kao najvažnijem cilju" državne politike upravo zbog ekonomskih mjera koje njegova vlada poduzima, Vučić se usprotivio svemu što bi tu stabilnost moglo narušti.

"Ne želim da političkim skandalima i političkom nestabilnošću srušimo sve ono što smo do sada uradili", poručio je Vučić.

Ocijenivši kako bi se u Srbiji "moglo odgovarati na izjave hrvatskih političara 10 godina bez prekida" jer je "lako podilaziti srpskim emocijama", Vučić je rekao kako nije niti njegova niti namjera Srbije da se nastavi "s lošom retorikom i lošim političkim odnosima".

"Naši državni organi su već poduzeli neophodne mjere. Ti koji su palili nisu ništa uradili protiv Hrvatske i ništa protiv sebe - uradili su nešto samo protiv Srbije", ocijenio je Vučić.

On je odbacio mogućnost bilo kakvih diplomatskih mjera jer ih "nije bilo ni u slučaju mnogo težih incidenata", poručivši da "Srbija neće slati nijedan loš signal Hrvatskoj".

"Prije svega apeliram na razum i na civilizirano i primjereno ponašanje svih poltičkih aktera. Pretpostavljam da to neki ne žele čuti, ali vjerujem da je dovoljnio da većina građana Srbije to čuje", rekao je Vučić.

Srbijanski premijer tijekom večerašnjeg razgovora za RTS izravno iz Bratisalve niti jednom nije izgovorio ime haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koji je u srijedu izazvao incident.

Zbog ovog incideta Više tužiteljstvo u Beogradu danas je pokrenulo kazneni postupak protiv Šešelja, na šta je on uzvratio kako ga ta vijest raduje i rekao da s nestrpljenjem očekuje početak sudskog procesa.

Šešelju je u srijedu uručena odluka Haaškog suda da se treba vratiti u pritvor s privremene slobode na koju je pušten u studenom 2014. zbog lošeg zdravstvenog stanja, a on je novinarima potvrdio da neće dragovoljno otputovati u Den Haag već ga vlasti Srbije moraju uhititi.
vezane vijesti

Hrvatska uputila oštar prosvjed Srbiji: Veleposlanik pozvan na konzultacije u Zagreb
Premijer Srbije bijesan zbog odluke o vraćanju Šešelja u pritvor

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre