HIC grbovi-500-100
svijet-vijesti


hrvatsko predsjedanje
Vijećem EU-a
1.sječanj -
30.lipnja 2020.

logo HR-predsjedanje-EU-om

24.siječnja 2020.
ZARAZA KORONARNIM VIRUSOM U KINI
Sve više zaraženih u Kini, virus stigao i u Europu

zaraza korona virusom

Broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na 830, a umrlo je 25, objavili su u petak ujutro državni kineski mediji. Istodobno, kineska provincija Hubei, u kojoj se virus i pojavio, zatražila je veću financijsku pomoć od državnih vlasti.

Grad Wuhan ubrzao je gradnju novog stacionara s tisuću kreveta za oboljele, mobilizirajući mehanizaciju od strane privatnika.

Pekinške vlasti otkazale su proslavu Nove godine i druge masovne događaje ne bi li se suzbilo širenje novog opasnog koronavirusa, objavili su u četvrtak državni mediji.Od subote će za posjetitelje biti zatvoren i Zabranjeni grad, 600 godina star kompleks u središtu Pekinga u kojem se nalazi bivša carska palača. Nije poznato do kada će biti zatvoren. Masovni događaji koji su otkazani uključuju i tradicionalne hramske sajmove.

Još tri grada u pokrajini Hubei uvela su zabrane putovanja ne bi li se suzbilo širenje virusa koji je identificiran u glavnom gradu te pokrajine Wuhanu. Huanggang i Ezhou zatvorili su željezničke postaje i suspendirali autobusne linije za udaljene destinacije, a javni prijevoz i veze s drugim gradova prekinuo je i manji grad Chibi. U karanteni je i Wuhan, grad s 11 milijuna stanovnika. Zasad je u 10 gradova provincije Hubei suspendiran javni transport.

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

Stručni tim kineske Nacionalne komisije za zdravlje potvrdio je da se dogodio prijenos novog korona virusa s čovjeka na čovjeka, objavila je u ponedjeljak kineska državna novinska agencija Xinhua.

Simptomi oboljenja koronavirusom slični su kliničkoj slici gripe. Kod težih pacijenata se prezentira sa simptomima i znakovima visoke temperature, opće slabosti, sa suhim kašljem i znakovima zahvaćenosti pluća i donjeg dijela dišnog sustava, otežano disanje, probadanje u prsima...Koronavirus stigao u Europu? WHO-u prerano za izvanredno stanjeSvjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je odlučila ne proglasiti "međunarodno javnozdravstveno izvanredno stanje" zbog pojave novog koronavirusa u Kini.

"Još je uvijek prerano za proglašenje međunarodnog javnozdravstvenog stanja (PHIEC)", objavila je ta organizacija nakon sastanka njenog Odbora za izvanredna stanja.

- Želim ponoviti da činjenicu da danas ne proglašavam PHEIC ne treba uzeti kao znak da WHO situaciju ne smatra ozbiljnom, ili da ju ne uzimamo za ozbiljnu. To bi bilo potpuno netočno, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je u četvrtak Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI). Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

- Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu, rekao je Berkley za agenciju dpa. Cjepiva koja bi štitila od koronavirusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak "trebati mjeseci prije nego se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu".

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim organizacija i nevladinih organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.Zaraza se širi , virus stigao i u Europu


Stručnjaci Imperial Collegea iz Londona procijenili su da je simptome bolesti do 18. siječnja razvilo 4000 ljudi. Slučajevi zaraženih još su prijavljeni u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, u Singapuru, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u kineskim upravnim regijama Hong Kongu i Makau.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, u Škotskoj su 4 osobe u karanteni na promatranju, javlja Telegraph. Testiranja su u tijeku, službeno nije potvrđen niti jedan slučaj prisutnosti virusa. Bolnica u Belfastu primila je jednog pacijent sa sličnim simptomima koji je prošlog vikenda doputovao iz Wuhana.Oprez i u Hrvatskoj

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da je vjerojatnost od unosa virusa u Hrvatsku trenutačno niska, ali se ne može isključiti. U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu rekli su da već rade na protokolima za prihvat pacijenata sa simptomima korona virusa.

Epidemiolozi redovito komuniciraju s našom Klinikom, koja se isto tako priprema za mogući slučaj prijema pacijenta inficiranog virusom. Prema saznanjima, za sada u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj oboljenja od novog korona virusa", poručili su iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".hrt/HIC.hr
foto:


zastave-stalci-koplja


 


Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre